Reflektioner från en personalvetare i receptionen.

Okej, jag erkänner.

Jag trivs inte riktigt i min nuvarande anställning. Den stimulerar mig inte.

Men, livet är inte en dans på rosor. Jobb är inte en ström av happyface-dagar. Det går dock att lära sig något av alla positioner man befinner sig i livet. Nedan följer några reflektioner jag gjort som administratör.

1. Det går inte att underskatta kontextens påverkan av beteende. Självklart påverkar den i realtid, alltså när individen befinner sig i kontexten, men det intressanta är att den även påverkar när individen befinner sig i annan kontext. Hur förklarar jag annars att medlemmar i klass X, där klimatet är tufft och individer som på nått sätt står ut alltid får ta skit, pratar mycket tystare i kommunikation med mig, än i klass Y där stämningen är respektfull? Hur förklaras annars att individer som hänger mycket i skolans korridorer har ett tydligare kroppsspråk än dem som befinner sig i avskiljda programspecifika uppehållsrum?

2. Dagens svenska skola är i världsklass. Tyvärr är den av världsklass i något som inte behövs. Fortfarande produceras elevkullar som med jämn ström ska kunna tillgodose ett svenskt industrisamhälle. Problemet är, med undantag för vissa praktiska yrken, att sverige inte behöver arbetskraft för att understödja industrin. Vi behöver en arbetskraft som kan understödja kunskapsarbeten. Vi behöver inte veta fakta, vi behöver lära oss att sålla, sammanställa och analysera information. Har du tänkt på detta Jan Björklund, eller är du också kvar i gamla spår?

3. Det är ytterst tillfredsställande att göra meningsfulla aktiviteter för andra människor. Det är skrämmande otillfredsställande att inte ha autonomin att kunna ta beslut om aktiviteter för att anpassa sina aktiviteter till att tillfredsställa de samma.

Nu har jag agiterat tillräckligt för denna lördag!

Ha en trevlig helg.

//

Rickard Eriksson.

Rickard är ett 23årigt energiknippe som trots sin ringa ålder hunnit med att driva eget företag, jobbat med automation av ståltillverkning samt gått tre år på högskola. Rickard har ett starkt intresse för siffror, för programmering av Excel-databaser och sist men inte minst strategiskt HR-arbete. En annan sak Rickard har varmt om hjärtat är mjukvara för arbete med ord och tankar. Bland favoriterna finns Mindmanager och Atlas.Ti.

2 Responses to “Reflektioner från en personalvetare i receptionen.”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by McStenberg, Rickard Eriksson. Rickard Eriksson said: Reflektioner från en personalvetare i receptionen. http://bit.ly/ejFMGv […]

 2. @mKanala skriver:

  ”sverige inte behöver arbetskraft för att understödja industrin”

  Jag skulle vilja säga såhär. Avindustrialiseringen i Sverige är till del en farlig myt. Att påstå att industrin inte behöver arbetskraft, är att förekla resonemangen. Närmare 50% av BNP är ff industrins och kommer att vara så länge. Skogsindustrin, gruvindustrin och våra större producerande företag är också många gånger kunder till en stor del av den växande tjänstesektor som finns.

  Sverige behöver arbetskraft – arbetskraft, högre upp i ”näringskedjan” med en annan typ av kunskap och kompetens för industrins behov, att bli smartare och bättre. En symbios där industrin och tjänsteföretag levererar ett större mervärde gemensamt, än var för sig. Och med insikten att industri är fortfarande industri, men med ett högre tjänsteinnehåll och ökat mervärde i smartare produkter och en helhetssyn med fokus på kundbehov.

  Jag tror inte många skulle säga nej till utmanande och kunskapsintensiva arbetsuppgifter på Scania, Atlas Copco, Sandvik, Volvo, Ericsson, SSAB och de får väl ändå räknas som industri?

  Jag vill inte bidra till att peka ut industrin som boven utan som en möjlighet, där industri och tjänstesektor samverkar för gemensam framgång. Det är så lätt att sätta likhetstecken mellan den industriföretagen/tillverkande industrin och ”industrisamhället” som begrepp och då är vi farligt ute?

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!