Såg du Rapport i måndags 8/2?

Stockholms tingsrätt slog fast att det var diskriminering på grund av religion när en muslimsk man inte skakade hand med en kvinnlig chef efter en intervju för en praktikplats som svetsare. Han fick inte praktikplatsen.. Tingsrätten menar att han hade rätt att vägra skaka hand på grund av religiösa skäl och det var diskriminerade av Arbetsförmedlingen att han blev av med bidrag och utbildning som följd! Och som plåster på såren ska han få 60,000 kronor i skadestånd av arbetsförmedlingen! Sextiotusen kronor för han inte skakade hand med den kvinnliga chefen! Ingen som fundera på om det var diskriminerande för kvinnan att han inte skakade hand med henne på grund av hennes kön? Domen är nu en del av svensk lagstiftnings praxis. Jag är nyfiket-rädd för hur domen kommer kunna tolkas och eventuellt utnyttjas av olika parter.

Hur går detta ihop med Jämställdhetslagen? Att företag ska ha upprätta en jämställdhetsplan varje år är också lagstadgat! Hur ska ett företag kunna aktivt sträva efter jämställdhet, om de har en manlig medarbetare som vägrar ta kvinnliga kollegor eller kunder i hand?

Jag har själv upplevt att en muslimsk man vägrat ta mig i hand i samband att han skulle lära upp mig på ett sommarjobb. Jag blev så ställd att jag inte visste vad jag skulle säga eller göra. Efteråt blev jag förbannad. Jag uppfattade det så nedvärderande, arrogant och det är verkligen inte så jag ser på ett jämställt samhälle!

Så vad tror du effekterna kan bli av denna dom? Vad kan vi vänta oss nu?
Kan vi förvänta oss manliga muslimska läkare i Sverige som ”tyvärr” inte kan undersöka eller operera kvinnliga patienter på grund av att de inte kan ta i kvinnor? Detta med stöd av att det är en för intim gest mot kvinnor som inte är del av deras familj? Ska muslimska män jobba inom skolan och säga till små flickor att de inte tar i flickor eller kvinnor för det är fel enligt deras religion? Är det den människosyn vi anser och vill att vårt samhälle ska genomsyra?

HR Sverige

HR Sverige är en nätverksportal för HR-intresserade. Här på bloggen används kontot av gästbloggare.

4 Responses to “Såg du Rapport i måndags 8/2?”

 1. Fredrik Johnsson skriver:

  Detta är onekligen ett intressant ämne jag tror vi kommer se belysas ännu mer i framtiden. Hur integrerar man utan att ”göra våld” på någon? Hur förenar man något som tills synes nästan ter sig oförenligt med något annat?

 2. Linus Utas Arbin skriver:

  Frågan är, precis som du säger Fredrik, hur man skall kunna integrera olika kulturer. Självklart skall muslimer till exempel få be på sina speciella tidpunkter, även på jobbet. Men ditt exempel Andrea om lärare, det är såklart inte okej, även om jag inte tror att det är ett aktuellt problem. Och i det fall som nu beskrivits så blir kvinnan minst lika diskriminerad som mannen.

  Vilken människosyn vill vi ha i vårt samhälle? Vi måste ha ett tolerant synsätt där olika religioner tillåts ha sina traditioner, samtidigt som det inte sker på någon annans bekostnad, exempelvis kvinnors.

  Det är en farlig diskussion, som lätt kan leda fel. Främlingsfientliga grupper som sverigedemokraterna skulle lätt kunna använda detta för att framställa sig som jämställdhetsförespråkande. Diskussionen är verkligen för stor för detta ”smala” HR-forum, men givetvis måste den börja i fikarummet för att föras upp vidare. Den är nödvändig, relevant och kanske brådskande. Så länge man för den på ett sätt som inte är fördömande, åt något håll. För då kommer man ingen vart. Den måste vara öppen och tydlig.

 3. […] This post was mentioned on Twitter by McStenberg. McStenberg said: RT @jsundlo: Jämställdhet vs. diskriminering http://bit.ly/ffPRR8 #hrsv […]

Lämna ett svar

Netigate

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!

Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser