Arbetslivserfarenhet Köpes!

På senare tid har det från flera håll uttryckts en stor frustration över att erfarenhetskraven i tjänster med beteendevetarkvalifikationer är så hög att det helt enkelt inte finns någon marknad för nyexaminerade.

Josefine Hansson drar till och med parallellen att avståndstagandet från, inom skrået oerfarna, beteendevetare liknar det avståndstagande som gjordes mot spetälska. Hennes inlägg hittar du här.

Med tanke på den växande frustration som finns hos de många nyexaminerade beteendevetarna funderar jag på om vi inte snart kommer komma till det läget där vi arbetstagare måste se det första trevande halvåret inom vårt gebit som en del av en investering, istället för att försöka få andra och investera i det.

Hur många skulle kunna tänka sig att ta lån för att kunna arbeta avgiftsfritt sitt första halvår inom HR-branschen?

Det låter kanske absurt, men ett halvår utan kvalificerat arbete är också en ekonomisk förlust.

Rickard är ett 23årigt energiknippe som trots sin ringa ålder hunnit med att driva eget företag, jobbat med automation av ståltillverkning samt gått tre år på högskola. Rickard har ett starkt intresse för siffror, för programmering av Excel-databaser och sist men inte minst strategiskt HR-arbete. En annan sak Rickard har varmt om hjärtat är mjukvara för arbete med ord och tankar. Bland favoriterna finns Mindmanager och Atlas.Ti.

4 Responses to “Arbetslivserfarenhet Köpes!”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Kalle Eldebo, Rickard Eriksson. Rickard Eriksson said: Arbetslivserfarenhet Köpes! http://bit.ly/aulgbK […]

  2. […] ett par dagar sedan läste jag inlägget Arbetslivserfarenhet köpes på HRSverige:s blogg. En fråga som ställs i det inlägget […]

  3. […] vilka vägar som är rimliga till första jobbet. Rickard Eriksson skriver på HR Sveriges blogg om Arbetslivserfarenhet köpes! – snart kanske vi är villiga att ta lån för att få arbetslivserfarenhet. Ja, många gör […]

  4. Eric Gulve skriver:

    Jag är lite i samma situation. Jag tror att utbildningen i sig skulle tjäna på att vara ett år längre, där man fick specialisera sig inom någonting mer än bara akademiska versioner av psy/soc/ped. Visst, det finns program som fokuserar på personal och arbetsliv. Men för de som vill handplocka kurser och läsa in examen utan förhöjd studietakt så är det inte självklart hur detta ska gå till. En termin räcker gott och väl för att läsa in grundläggande HR och arbetsrätt, vilket jag själv gjort. Sista terminen skulle kunna ha inbyggd praktik så att arbetsmarknaden är beredd på ungefär hur många trainees som man kan förvänta sig och ta vara på varje år. Ett utmärkt tillfälle för företag att skapa employer branded talent pools som samtidigt kan skriva verklighetsförankrade uppsatser som tar in det senaste inom HR-forskningen på arbetsplatsen.

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!