Unionen anordnar seminarie i Almedalen. Via bambuser kommer du nedan kunna följa seminariet live eller i efterhand. 

 

Direktsändning från Unionens seminarium i Almedalen. tisdag 3 juli, kl 13:15  14:30. Twitter: #unionen

Vad kostar brister i kompetens på arbetsmarknaden för individen, företaget och samhället?
I framtiden kommer många att behöva byta yrke en eller flera gånger under sitt arbetsliv. Därför behöver vi ha möjlighet att utvecklas och se till att vara attraktiva på arbetsmarknaden. Ändå uppger bara hälften av Unionens medlemmar att de får årlig kompetensutveckling. Parterna på arbetsmarknaden kan lösa en hel del av problemet men även staten måste vara med och finansiera det livslånga lärandet i arbetslivet. I höst sätter sig Unionen inom ramen för PTK i förhandlingar med svenskt näringsliv om ett nytt omställningsavtal. Villkoren för omställning i arbetslivet har ändrat karaktär sedan trygghetssystemen tecknades. Kraven på anpassningsförmåga på arbetsmarknaden har skärpts. Unionens krav handlar framför allt om en modell där de anställda själva kan initiera utveckling för att stärka sig på arbetsmarknaden.
Medverkande:
Cecilia Fahlberg, Ordförande, Unionen. Tomas Tobé, Ordförande i riksdagens utbildningsutskott, Moderaterna. Mikael Damberg, Gruppledare för Socialdemokratiska riksdagsgruppen, Socialdemokraterna. Jan-Erik Sundgren, Direktör med ansvar för miljö- och omvärldsfrågor, AB Volvo. Gösta Karlsson, tf chefsekonom, Unionen. Mia Odabas, Moderator.