Personalvetare – inga synonymer hittades.

”Mamma, pappa, vet ni vad! Jag kom in! Jag ska börja plugga till hösten!”
”Men åh vad roligt! Vad kom du in på?”
”Personalvetarprogrammet!!”
”Eeh.. ”

Den första gissningen brukar vara att jag ska bli någon sorts chef. När jag sen försöker förklara att det är mycket mer än så trasslar jag ofta in mig i en harang om ”stöd till chefen, organisationspsykologi, att koppla ihop de mjuka värdena med de ekonomiska målen” och så vidare. Med lite tur kan man efter en stunds analyserande se ett ljus tändas i den förvirrade personens ögon ”Jaha, så du ska bli som Lotta på mitt jobb!”

Den stereotypa bilden av personen som inte vet vad en personalvetare gör kanske kan verka lite förlegad men titt som tätt stöter man på dem. Som blivande personalvetare vill jag såklart att varenda en ska veta vad alla Lottor egentligen gör. De finns på varje arbetsplats men att de är just personalvetare är det inte alla som känner till. Det finns många vägar att gå för att försöka stärka HR-professionen och ett självklart ställe att börja på är hos studenterna. Vi som runt om i hela Sverige sliter med tentor och extrajobb för att så småningom komma ut som kalvar på grönbete. Här har vi möjlighet att lägga grunden.

Personalvetarstuderandes Riksförbund (P-riks) är en paraplyorganisation för personalvetarföreningar på universitet och högskolor från Umeå till Lund. Precis som våra dialekter har varje lärosäte satt sin egen ton på utbildningen och skapat sin egen kultur kring hur en personalvetare bör utbildas. P-riks vill jobba som en enande stämma, en plats att diskutera och utveckla det som är viktigt för oss alla. Det ska vi göra med hjälp av det stora engagemang som finns i de lokala föreningarna och genom samarbeten med näringsliv och universiteten. Vi vill vara med och stärka vår utbildning och där med också HR-professionen i stort för att ingen tvekan ska råda om varför alla Lottor behövs. Och vem vet, i framtiden kanske vi till och med kan få rättstavningsprogrammen att sluta stryka under personalvetare med rött.

Agnes Back

Agnes Back är student vid Göteborgs universitet och ordförande för Personalvetarstuderandes Riksförbund (P-Riks), en paraplyorganisation för studentföreningar med anknytning till personalvetarutbildningarna vid Sveriges universitet och högskolor.

2 Responses to “Personalvetare – inga synonymer hittades.”

  1. agneshallen skriver:

    Agnes,

    Tack för ett bra inlägg. Du satte ord på något jag nu i efterhand skulle tänkas se som en allmän diskurs under min studietid. Den där lite smått frustrerande känslan över att inte kunna förklara sitt framtida yrke, smått förvirrande reaktioner från alla håll vilket gjort att jag (också merparten studenter) skruvat sig lite extra på stolen. Vi får helt enkelt se det som en påminnelse över hur viktigt det är att klargöra yrkets betydelse och värde för en organisation – i största allmänhet mjuka som hårda frågor.

  2. Johannes Sundlo jsundlo skriver:

    agneshallen  Så har vi nog alla känt tror jag! Det är kanske en klen tröst men jag tror mycket på att hedra mysteriet och att det med största sannolikhet löser sig – för det gör det oftast! 🙂

Lämna ett svar

Netigate

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!

Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser