”Mamma, pappa, vet ni vad! Jag kom in! Jag ska börja plugga till hösten!”
”Men åh vad roligt! Vad kom du in på?”
”Personalvetarprogrammet!!”
”Eeh.. ”

Den första gissningen brukar vara att jag ska bli någon sorts chef. När jag sen försöker förklara att det är mycket mer än så trasslar jag ofta in mig i en harang om ”stöd till chefen, organisationspsykologi, att koppla ihop de mjuka värdena med de ekonomiska målen” och så vidare. Med lite tur kan man efter en stunds analyserande se ett ljus tändas i den förvirrade personens ögon ”Jaha, så du ska bli som Lotta på mitt jobb!”

Den stereotypa bilden av personen som inte vet vad en personalvetare gör kanske kan verka lite förlegad men titt som tätt stöter man på dem. Som blivande personalvetare vill jag såklart att varenda en ska veta vad alla Lottor egentligen gör. De finns på varje arbetsplats men att de är just personalvetare är det inte alla som känner till. Det finns många vägar att gå för att försöka stärka HR-professionen och ett självklart ställe att börja på är hos studenterna. Vi som runt om i hela Sverige sliter med tentor och extrajobb för att så småningom komma ut som kalvar på grönbete. Här har vi möjlighet att lägga grunden.

Personalvetarstuderandes Riksförbund (P-riks) är en paraplyorganisation för personalvetarföreningar på universitet och högskolor från Umeå till Lund. Precis som våra dialekter har varje lärosäte satt sin egen ton på utbildningen och skapat sin egen kultur kring hur en personalvetare bör utbildas. P-riks vill jobba som en enande stämma, en plats att diskutera och utveckla det som är viktigt för oss alla. Det ska vi göra med hjälp av det stora engagemang som finns i de lokala föreningarna och genom samarbeten med näringsliv och universiteten. Vi vill vara med och stärka vår utbildning och där med också HR-professionen i stort för att ingen tvekan ska råda om varför alla Lottor behövs. Och vem vet, i framtiden kanske vi till och med kan få rättstavningsprogrammen att sluta stryka under personalvetare med rött.