Swedish job boards, recruitment agencies and Twitter

Twitter is quickly becoming an interesting channel to connect with and recruit talent. Twitter is a real time micro-blog where users can post ”Tweets” in 140 characters or less. Employers, job boards, recruiting agencies and job seekers can connect, listen, share and ask each other questions in a new, non-traditional forum.

To search and track jobs users in Sweden utilize the hashtags ”#nyttjobb” and ”jobb”. A hashtag makes it easier for users to search and track specific terms, keywords, events etc. So job seekers can track these two terms and receive the latest jobs on Twitter and hopefully be one of the first candidates to apply immediately when the ad is posted.

After following the hashtag ”nyttjobb” and ”jobb” I realized that most of the job boards and recruitment companies using Twitter are not using it correctly. Twitter is a social media site which means broadcasting (1-way communication) information is not an effective way of using the channel. Most of the job boards and agencies are only posting jobs through a RSS feed. Some of the job boards even sell the fact that they get their client’s jobs out onto Twitter. The challenge is, if you don’t have followers and are not using the correct hashtags you are not adding value to the customer and therefore it should not be apart of the product offer. We recommend all job boards to get a solid following before they start to sell a ”Twitter product” to their customers.

After researching how the job boards and recruiting agencies are using Twitter in Sweden, it reassures me that the importance of having a social recruiting strategy before you enter the space is key to your long-term success and brand reputation. Below is a list of job boards and agencies and their associated Twitter numbers. I only found 5 agencies, some new to Twitter (@propellcareers, @safemind, @hammerhanborg, @jobbadecco and @andreMploy) actually starting to use Twitter to it’s best potential. There are probably more but these are the ones I found:

GOOD

@propellcareers
Followers: 24
Following: 11
Updates: 13

@safemind
Followers: 12
Following: 4
Updates: 9

@hammerhanborg
Followers: 385
Following: 398
Updates: 367

@jobbadecco
Followers: 449
Following: 465
Updates: 653

@andreMploy
Followers: 121
Following: 316
Updates: 552

NEEDS IMPROVEMENT

@stepstone_se
Followers: 59
Following: 3
Updates: 2,574

@careerbuilderse
Followers: 157
Following: 1
Updates: 8,177

@workey_se
Followers: 99
Following: 0
Updates: 29

@projledarjobb
Followers: 47
Following: 0
Updates: 1,131

@elan_sweden
Followers:42
Following: 2
Updates 310

@lediga_jobb (Manpower Professional)
Followers: 428
Following: 7
Updates: 1,482

@ingenjorjobb
Followers: 6
Following: 0
Updates: 748

@csjobb
Followers: 144
Following: 0
Updates: 1,465

@hotelljobb
Followers: 9
Following: 0
Updates: 1,323

@restaurangjobb
Followers: 10
Following: 0
Updates: 1,316

@ElanIT
Followers: 42
Following: 2
Updates: 310

@itkarriar_gbg
Followers: 18
Following: 0
Updates: 529

Is your recruitment agency or job board using Twitter? Have you had success in filling jobs with the right candidates? Share your story!

HR Sverige

HR Sverige är en nätverksportal för HR-intresserade. Här på bloggen används kontot av gästbloggare.

7 Responses to “Swedish job boards, recruitment agencies and Twitter”

 1. Per Frykman skriver:

  Hej!
  Något som också är väldigt intressant är att föra ut din tagline på Twitter. Din tagline är ditt professionella rykte/personliga varumärke komprimerat till Twitterformat eller till en mening. Det är den historia som din professionella omgivning berättar om dig. Jag har förklarat mer i min blogg där det också finns exempel.

 2. Lena Miranda skriver:

  Intressant överblick! Vill gärna lägga till @skilligt till listan. Ca 170 followers. Skill (som var taget när vi reggade för ca ett år sen) jobbar med rekrytering, personaluthyrning och undersökningar.

 3. Daniel Berglind skriver:

  Synd att ni missade http://twitter.com/randstad_ab

  Men tack för en bra blogg!

  //Daniel

 4. Johannes Sundlo Johannes Sundlo skriver:

  Till Lena och Daniel, ta chansen här nu och utveckla era tankar kring Twitter – hur arbetar ni i mediet? Tittar man på era flöden är det väldigt mycket postande av länkar och mindre dialog, hur tänker ni kring detta?

  Mvh Johannes Sundlo

 5. Michelle skriver:

  Hi Daniel and Lena,

  If you would like to get your jobs out on Twitter through an RSS feed I recommend that you have 2 separate accounts. One for the RSS that makes your jobs searchable through Twitter and through search. Then more importantly an account where you share knowledge, information, listen, learn and build relationships. As Johannes mentions, Twitter is about the conversation.

  Then if you need to post a job here and there that is very difficult to feed then you will have the followers to view the job via your Twitter account. If you just broadcast jobs then you will not get that many followers.

  Let me know if you have any questions. Daniel, I have met with your colleague Mari M. and she mentioned that we should take a meeting to talk social recruiting?

  Best,
  Michelle

 6. Intressant. Skulle gärna se att ni kanske gör en uppdatering på denna post? Finns det några planer? Vi har över de senaste månaderna gjort en del förändringar både på jobben som vi twittrar ut, men också vårt engagemang i sociala medier. Definitivt viktigt att kombindera dialog med att också dela med sig av aktuella tjänster. Båda verkar uppskattas. Vi har i alla fall märkt en stor skillnad så det vore kul att få en externt analys av detta.  

  MVHCharlotte Ulvros, StepStone

 7. Johannes Sundlo Johannes Sundlo skriver:

  Hej!

  Bra idé! Vi tar det vidare och gör en ny lista. Michelle som gjorde den här listan är inte längre aktuell som skribent men vi filar på det själva istället! 

  // Johannes

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!