Webben har vaknat! HR Sverige växer så det knakar och bloggen fylls av skribenter som vill dela med sig av sina tankar och åsikter. Kul!

För er som är aktiva på Twitter så undgick det väl nästan ingen att Sweden Social Web Camp gick av stapeln förra helgen? En bra sammanfattning av vad som hände finner du här. När ska vi inom HR samlas för en unconference?

HR Ringleader om ”Benefits of Connecting Disengaged Employees” handlar precis om det som rubriken säger.

Management by Thyra skriver Om motivation och jag tror det flesta känner igen typen.

Mycket av de amerikanska bloggarna har kommenterat Steven Slater-caset. Quit Celebrating the Jetblue Quitter säger fool.com och tycker att han inte gjorde sitt jobb och PunkRock HR tycker vi ska fortsätta leta efter hjältar .

Enligt SACO går vi Personalvetare inte en ljus framtid till mötes tyvärr. Kan tycka att sådana här undersökningar är lite mumbojumbo, man ska göra det man gillar och inte välja yrke efter var jobben ”troligtvis” finns.

Talentum HR skriver om samverkan som en nyckel till framgång. Något jag själv funderat mycket på och tänker följa upp i en egen bloggpost i veckan.

Nickar du på huvudet när du intervjuar? Jag känner igen mig…

Seth Godin pratar om The fear tax.

Simple HR – det är så här jag vill ha det när jag är klar med skolan en gång i framtiden. Måste bokmärka den här posten…

The clock is always ticking säger Kris Dunn och här kan man väl inte annat än hålla med? Men ibland tror jag det kan vara bra att låta det gå lite tid mellan intervju och erbjudande, båda får tid at tänka igenom det ”på riktigt” så att säga.

Leif Johansson har blivit tillförordnad personalchef i Halmstad.

Risker för din företagsledning att inte satsa på sociala medier? Läs om dem här.

Ledarskapsbloggen ser ett trendbrott i chefsfrågan. Håller med till punkt och pricka även om jag anser att det här är en trend som startades långt tidigare och som troligtvis kommer ta ett decennium eller två att genomföra.

Boka föreläsare i höst? Rättviseförmedlingen ger dig en bra lista på kvinnliga sådana.

Har du gått och startat upp en blogg som handlar om HR men som jag kanske missat? Tipsa mig om den så åker den in i min blogg-roll.