Personalvetarens arbetsmarknad

Hur ser arbetsmarknaden ut för personalvetare?

Frågan är rolig att ställa till olika människor, för man får väldigt olika svar. Jusek tycker till exempel att det ser positivt ut, medan SACO är mer inne på att det idag och fortfarande 2014 kommer att vara ett överskott på personalvetare på arbetsmarknaden.

http://www.jusek.se/templates/JK_SimplePage.aspx?id=53707

http://www.saco.se/templates/Ocupation.aspx?id=4053&epslanguage=EN

Givetvis är frågan svår att ställa, eftersom många har olika uppfattningar om vem som är personalvetare. Hur de ovanstående organisationerna definierar personalvetaren och vart siffrorna kommer ifrån har jag inte tittat närmare på.

Själv har jag en optimistisk känsla inför framtiden. Med alla pensionsavgångar de närmsta åren så kommer arbetsmarknaden inom de flesta branscher att förändras väldigt mycket. Idag läste jag till exempel att nästan var femte svensk chef är över 60 år. Hur skall man ta tillvara på all erfarenhet och kompetens som 40-talisterna har, och överföra den till de yngre som tar över? Här kommer personalvetarna att behövas.  Jag är inte orolig. Jag och mina klasskamrater, som tar examen 2012, kommer att ha massor att göra. Känner du som jag, eller är det verklighetsfrånvänt att vara optimistisk?

HR Sverige

HR Sverige är en nätverksportal för HR-intresserade. Här på bloggen används kontot av gästbloggare.

2 Responses to “Personalvetarens arbetsmarknad”

 1. Fredrik Johnsson skriver:

  Det är intressant att spåna i hur arbetsmarknaden för HR kommer förändras i och med alla pensionsavgångar av äldre personer på HR-positioner. Kanske är det så att innebörden av professionen kommer att förändras och rent statusmässigt positionernas annorlunda?

  Jag misstänker nämligen att dagens sistaårsstudenter inte ser på HRs funktion på samma sätt som 40-talisterna gör, generellt sett.

 2. Stina Hamberg skriver:

  Hej!
  Vad roligt att du hittat fram till uppgifterna både hos Saco och Jusek.

  Jusek är en del av Saco och de båda texter som du länkat till kommer från Jusek. Anledningen till att de ser så olika ut beror på att den ena är en nulägesbeskrivning och den andra en prognos. Sen tror jag du har helt rätt i att vara optimistisk, med rätt inställning hittar man alltid en väg fram, oavsett vad prognosen säger.

  Vänliga hälsningar
  Stina Hamberg
  Jusek

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!