Sveriges bästa rekryterare 2018: nomineringsrunda

Vem anser du vara Sveriges bästa rekryterare? 

Vår profession är inte rik på profiler och vi på HR Sverige tycker det är viktigt att lyfta fram de som upplevs göra ett bra jobb. Redan 2014 utlyste jag samma typ av nomineringsrunda och postade sedan en lista på 50 personer som fått särskilt bra och många omdömen. Den slutgiltiga listan för 2014 års version av Sveriges bästa rekryterare var inte min egen; jag sammanfattade och lyfte fram personer som upplevdes göra ett bra jobb.

När det begav sig senast delade jag in nomineringarna i följande 6 olika kategorier då karaktären på jobbet som utförs och expertisen skiljde sig så mycket. Kategorierna och sättet att beskriva de olika områdena är skapat av nomineringar från föregående tillfälle och är en förenkling av de olika områdena.

”Headhuntern / Sourcern / Researchern”

Headhuntern beskrivs som någon med expertis inom att att mappa upp företags- och kompetens-segment för de roller som denne rekryterar till. Uthållighet, domänförståelse och skicklig kommunikativt kännetecknar enligt nomineringarna en framgångsrik headhunter. Vissa menar också att förmågan att använda sociala nätverk på ett fördelaktigt sätt är av särskilt vikt. Omvärldskoll, samarbetsförmåga och framförallt hastighet är också attribut som förs på tal i flera nomineringar.

”Rekryteringskonsulten”

Att snabbt och träffsäkert kunna genomföra en företagsanalys och förstå kundens behov beskrivs som särskilt viktigt för de rekryteringskonsulter som nominerats. Vidare så beskrivs en kvalitetsmedvetenhet, noggrannhet i leverans, ärlighet och ödmjukhet samt en god förmåga att lyssna som viktigt speciellt ur ett kundperspektiv. Möjligen lite paradoxalt så beskrivs av flera andra följande områden som ”viktigast” för en bra rekryteringskonsult; förmågan att ”bära din affär”, att ha en ”avslutshunger” och att ”driva ditt eget och andras sälj”.  Inte en helt vanlig kombination och just därför är ”säljande rekryteringskonsulter” eftertraktade på marknaden idag. Det står också tydligt att rekryteringskonsulters önskvärda egenskaper beror mycket på vilket typ av kompetens som vanligen eftersöks.

”Rekryteringsansvarig / Team Lead”

Här träder ledaregenskaper och förmågan att motivera andra fram som särskilt viktigt. Att ge plats för andra att växa och att ge dem verktygen till att lyckas i sin roll. Tydlighet i sitt ledarskap och en förmåga att leda vägen genom att själv vara duktig på rekryteringshantverket (för att kunna bedöma andras insatser främst) ses också som viktigt. Ödmjukhet och att vid tillfälle ”skydda sitt team” från saker som är ovidkommande eller belastande för teammedlemmarna förs även fram som viktigt. Slutligen tycker flera personer att en Rekryteringsansvarigs förmåga att sätta upp mål och leda teamet mot målet samt att ”prata om saker ur ett större sammanhang” samtidigt som ”hen kan ge tydlig feedback på detaljfrågor” är viktig.

”Inhousesrekryteraren”

Förmågan att kunna prioritera sin tid väl och portionera ut den mellan olika uppgifter är särskilt viktig. Design av rekryteringsprocessen och förmåga att att hantera både kandidatflöden och interna stakeholders är i centrum. Beskrivs av en nominering föregående omröstning som en ”jack of all trades” troligen för att krav och behov av kompetens ligger inom många områden inom rekrytering för inhouserekryteraren.

”Personbedömnings- & test-specialisten”

Inom en viss kategori av nomineringar beskrevs rekryteraren som någon med certifieringar inom olika tester och med en särskild skicklighet i att genom tester bedöma kandidater träffsäkert. Men en hög vetenskaplighet och noggrannhet levererar personen kandidater till kund eller internt på ett väl underbyggt och ”tydligt paketerat sätt”. Test-specialisten har en hög trovärdighet och beskrivs ibland som en aktad partner i rekryteringsprocessen och av andra som ett specialistkomplement med värdefull input i rekryteringsprocessen.

”Nätverksrekryteraren”

Oftast seniora och erfarna rekryterare som genom ett längre arbetsliv inom fältet lyckats skapa ett nätverk inom en visst område. Här skvallrar nomineringarna om att det för närvarande sker ett mindre paradigm-skifte där klassiska mötespunkter som BNI-nätverk & Rotary utmanas rejält framförallt av yngre nätverksrekryterare som använder sig av av LinkedIn & Twitter för att nå stora volymer i mer flyktiga kontakter med kandidater. Kommunikation, långsiktigt fokus och förmåga att skapa en ”kompisrelation” lyfts fram som särskilt viktigt för Nätverksrekryteraren och denna verkar ofta i mindre bolag med långvariga kundrelationer. Beskrivs även som transparent, professionell och ”träffsäker” – det vill säga ”hittar ofta roller man inte visste fanns” ur ett kandidatperspektiv.

Resultaten och listan redovisas om ett par veckor i en ny bloggpost. Nomineringar av personer från företaget där jag själv jobbar, dvs Spotify accepteras ej.

För att nominera någon till ”Sveriges bästa rekryterare” så maila fredrik@hrsverige.nu med namn, företag och motivering senast den 17:e Oktober.

Head of Talent Acquisition @ Spotify. Leder ca 100 talangfulla medarbetare i ett expansivt och disruptivt bolag. Tidigare DICE & Ghost. Grundade www.hrsverige.nu och medgrundade denna blogg 2009.

4 Responses to “Sveriges bästa rekryterare 2018: nomineringsrunda”

 1. Joachim Öberg skriver:

  Jag nominerar Mikael Wikström på Schibsted Media Group (https://www.linkedin.com/in/mikaelw)

  Väldigt skillad sourcer som är riktigt bra på 360-recruitment. Hanterar kandidater, stakeholders, attraherar de bästa utvecklarna från premiumbolag till Schibsted.

  Det finns få bra tech rekryterare i Stockholm och Mikael är en av dem.

 2. Sofia edvardsson skriver:

  Som rekryteringskonsult ger Sofia allt i alla lägen och strävar ständigt efter att i hög utsträckning tillgodose såväl kunder som kandidaters högt ställda krav på återkoppling, konsultation och professionell assistans i rekryteringsprocessen. Dessutom tar sig alltid Sofia tid att hjälpa sina kollegor när de ber om hjälp vilket också är kännetecknande för en duktig rekryteringskonsult.

 3. Andreas Persson skriver:

  Inhousesrekryteraren

  Jag nominerar min kollega Viktor Hedman. En superstar på alla sätt. En relationsbyggare av rang både internt och på marknaden i stort. Utöver det extremt effektiv, analytisk och med en fascinerande kreativ förmåga, och en imponerande affärsförståelse. En stark rekommendation från min sida. Utan tvekan en unik superstar som verkligen platsar på denna lista.

 4. Rebecca skriver:

  Jag nominerar Louiza Asoyan för att alltid genomföra en rekrytering på ett proffesionellt, kvalitetssäkrat och effektivt sätt. Hon är alltid omtyckt av både kunder och kandidater för hennes goda service och kreativa lösningar. Louiza är känd för att jobba stenhårt och uppnå goda resultat och för det är hon mycket uppskattad som kollega. Louiza kommer med de varmaste rekommendationerna.

Kommentera

Netigate

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!

Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser