Vad är det som gör en rekryterare bra?

En av de mer aktiva debatterna inom HR-fältet de senaste månaderna är den som Victor Moberg på Cubiks startade i mploy Rekryterings linkedingrupp. Tråden heter ”Bra Rekryterare?” och debatten handlar just om vad som kännetecknar en bra rekryterare. Området är omtvistat och även om jag personligen inte tror att det finns några ”rätta svar” så anser jag det finns egenskaper som är mer viktigare än andra beroende på vilken typ av roll du verkar i som rekryterare.

Att ”förstå verksamheten” och ge ”feedback i tid” hålls ofta högt från ett kandidatperspektiv – men vad tycker egentligen rekryteringsansvariga och kollegor? I mitten av Augusti lyssnade jag på när Kris Dunn med bland annat Jason Pankow (branschkollega till mig på Microsoft) på Fistful of Talent spekulerade i en podcast runt ämnet. De försökte lista särskilda egenskaper som var mer viktiga än andra och målar bland annat upp ”hög självsäkerhet” som något med stor betydelse – och då i rollen som in-house rekryterare. Just självsäkerhet är något som inte alltid går hand i hand med vetenskaplighet enligt min egen erfarenhet – några av de mer självsäkra personerna jag träffat inom rekrytering är också de som haft minst del av deras arbetssätt och tankar gällande rekrytering grundade i vetenskapen och den forskning som finns tillgänglig. Varför det är så vet jag inte – kanske förefaller ett område mindre komplext och mer lättbehärskat när du inte fördjupat dig i forskningen inom området? Jag som gärna vurmar för Malin Lindelöws Kompetensbaserade rekrytering (smygreklam, bra köp!) tror på att företag generellt borde lyssna mer på vad som visats/bevisats stämma och beakta det till större grad när de strukturerar upp sitt rekryteringsarbete. Men det är bara vad jag spekulativt tycker – jag vill ta del av vad du som läser detta anser!

Jag vill därför utlysa en nomineringsrunda för att ta reda på vad ”good looks like”. Finns det någon person som gjort ett extra gott intryck på dig i sin roll som rekryterare och som du vill lyfta fram? Maila då gärna din nominering och vad som gör att just den/de personen/personerna ligger i framkant enligt dig till mig på fredrik@hrsverige.nu.  Min förhoppning är att hitta mönster i vilka färdigheter och egenskaper som värderas högt och skapa en dialog om det.

Jag kommer att summera resultaten både i form av framgångsfaktorer för olika typer av rekryterare och även i en listform på personer som av branschkollegor och andra beskrivs ligga i framkant som rekryterare i ett nytt blogginlägg om ett par veckor.

Head of Talent Acquisition @ Spotify. Leder ca 100 talangfulla medarbetare i ett expansivt och disruptivt bolag. Tidigare DICE & Ghost. Grundade www.hrsverige.nu och medgrundade denna blogg 2009.

3 Responses to “Vad är det som gör en rekryterare bra?”

 1. Kajsas skriver:

  Kajsa Nilsson

 2. Rolf Kenmo skriver:

  Fredrik,

  jag har ingen person att föreslå. Jag tycker bara som du att bra rekrytering är helt avgörande för ett företags framgång. Där jag tycker de flesta är sämst är att göra en kravspecifikation för jobbet. En konsekvens av det är väl att jag tycker att bra rekryterare måste vara sakliga och ha en smart strategi för sin rekrytering – från ax till limpa. Intressant är att när man forskar på hur det går, så tycker HR att de är bra, men deras kunder tycker inte att de är lika bra.

  Må väl,
  Rolf

 3. Olof Storm skriver:

  Har jobbat med många duktiga rekryterare genom åren men den som imponerat mest på mig är Jan Waxberg, Senior Management Consultant vid Mercuri Urval.
  Det som gör honom till en riktigt bra rekryterare är dels hans förmåga att sätta sig in i varje uppdrags enskilda förutsättningar och dels hans starka engagemang i varje kandidat som han träffar. Det är nog det senare som gör honom unik. Han orkar vara lika intresserad och engagerad i varje enskild kandidat vilket gör att han får mycket tillbaka och kan därmed matcha den/de rätta kandidaterna till befattningen.

  Bra rekryterare har givetvis de objektiva kompetenser som krävs för att driva en rekryteringsprocess framåt men förutom detta handlar det om ärlighet i uppdraget. Inte bara att hitta en kandidat för jobbet utan hitta rätt kandidat.

Lämna ett svar

Netigate

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!

Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser