En del personer finns ständigt i ens ögonvrå. Du har lite koll på dem hela tiden eftersom de verkar göra bra saker och tycks vettiga. En av dem som funnits i min ögonvrå ett tag är Sara Mohammar, numera VD på Apoteksgruppen. Uppenbarligen är jag heller inte ensam om den känslan eftersom Sara är nominerad till årets HR-profil. 

Så, när jag tidigare i höstas satt och funderade på vilka människor jag ville lyfta fram i den här bloggen var Sara ett av de första namnen som ploppade upp i huvudet och glädjen blev såklart stor när hon också tyckte det var en bra idé! 

Sara, berätta om bakgrunden till att du hamnade inom HR? 

“Från början var tanken att jag skulle gå i mina föräldrars fotspår, de är båda socionomer och jag började också plugga till socionom men efter tre terminer så tappade jag bort mig i varför jag läste programmet. Jag tog ett sabbatsår, började jobba på ett gruppboende och där var det kaos! Öppna konflikter på arbetsplatsen, hot och mobbing och det väckte frågor i mig om att det här borde gå att göra bättre, minst sagt. Någonstans fick jag höra att företagshälsovården är en ingång till att hjälpa dysfunktionella team och organisationer så jag gick tillbaka till mina studier, fick en praktikplats och sedermera en anställning inom företagshälsovården i Helsingborgs stad. Det var helt fantastiskt! Jag fick ha hand om halva staden och helt fria händer och lärde mig så mycket!”  

Så företagshälsovård som en ingång – men sen landade du ett jobb på Skanska? 

“Vi flyttade från Malmö till Stockholm och på två och en halv månad löste vi allt med lägenhet, förskola och jobb. Och det blev som training and recruitment manager. Jag hade inte hört uttrycket HR innan jag kom till Skanska. Inom Helsingborgs stad hette det “personalman”. Så jag fick börja med att fråga vad HR stod för och någon föreslog Human Relations [skratt]. Det är nära i alla fall… 

Jag blev efter en tid erbjuden rollen som HR-chef för central och öst-Europa. Där bland annat en av utmaningarna var att hitta projektchefer som kunde anamma vårt sätt att tänka. Många var uppvuxna med i en kommunistisk anda och det stämde inte alltid överens med vad vi ville uppnå.”

Sedan rörde du dig till en helt annan typ av bransch och det känns lite symptomatiskt för dig, du vågar testa nytt?

“Ja! Mediamarkt blev mitt nästa jobb, som HR-chef där. En galen resa där det blev väldigt mycket arbetsrätt och där mina två och ett halv år kändes som fem och lärde mig enormt mycket. Jag kunde inte retail innan jag började där men jag gillar att utmana mig, är orädd som person och gillar att lära mig!” 

När din karriär varit som bäst, hur har det varit då?

“När jag kommer i ett sammanhang med människor och team som jobbar tillsammans för att uppnå något på riktigt. Några gånger har jag fått uppleva och leda sådana team och det är jag väldigt mallig för!”

Och när och hur har du lärt dig allra mest i din karriär?

”När allt känns kasst och det känns som jag gjort fel. Det är utvecklande men kanske inte så roligt där och då. Vid ett tillfälle fick jag fronta allt som var dåligt med bolaget, kändes det som i alla fall. Jag blev ingen bra ledare av det och drogs ner i den hopplösa känslan som kan komma med det. Tills en kompis sa till mig på skarpen – du är ledare, led. Det här är vad du har betalt för. Äg upp det här nu. Och det var såklart helt rätt och det fick mig tillbaka på banan. Delvis smärtsam insikt men tacksam för att kunna ha fått den feedbacken.” 

Att sitta ned med Sara är en fröjd för en person som mig som är partisk i tankarna kring att HR kan och ska bidra med det vi är bäst på, människor. Samtalet böljer sig fram likt en veteåker i augusti och det är lätt att förstå varför Sara tagit klivet från HR till VD. Hennes affärs- och leveransfokus men med fokus på människor lyser igenom. Men hur gick det till när Sara gick från HR till VD, det är omöjligt att inte bli nyfiken. 

“Det var delvis lyckliga omständigheter, jag jobbade som konsult mot Apoteksgruppen och kände att här fick jag vara i ett sammanhang där jag kunde vara den jag är och det passar mig som person. Jag vill säga att jag är transparent i mitt ledarskap och jag fick vara det här. Euroapotheca [som förra året köpte Apoteksgruppen reds. anm] leds till stor del av kvinnor också, ingen gubb-klubb och det är klart att det har påverkat mig i en positiv riktning så när Euroapothecas VD Raimonda, som jag jobbar väldigt bra ihop med, frågade så är det klart att jag sa ja.”

 

Om du skulle få ge tre tips till andra som vill ta det här steget, vad skulle det bli? 

  1. Välj din chef.
  2. Lägg dig i sådant du inte har att göra med. 
  3. Våga vara lite stökig men med hjärta. 

Vilka likheter finns mellan din tidigare HR-roll och nuvarande VD-roll? 

“Fokuset på människorna såklart. Och kommunikationen. Däremot… “

så kommer vi in på vad som skiljer dem åt? 

“Precis och det är ansvaret. Ytterst vilar ansvaret på mig nu. Och det hänger med mig. Jag vill ha balans i livet och vill inte jobba 70-timmars veckor men ansvaret bär jag numer alltid med mig på ett annat sätt än innan.”

Och avslutningsvis, om vi tittar på HR som yrke, vad tror du om framtiden för HR?

Vi inom HR  är en heterogen skara. I det är jag väl avantgarde [skratt] och är inte så mycket för PowerPoints eller Excel-KPI:er. Jag tror vi går en god framtid till mötes men då måste vi våga vara mer visionära och våga driva utvecklingen av företag framåt och ta ansvar för den!” 

Med det rundar vi av intervjun, att sitta ned en timme med Sara går fort och ger en massa energi! Så tack Sara för att du tog en timme av din tid och delade med dig av din väg dit du är idag.

PS. Glöm heller inte av omröstningen till årets HR-profil!