Jobb efter examen

Den senaste tiden har jag tittat på olika jobbsajter efter lediga jobb inom HR i Stockholmsområdet. Det finns många alternativ och möjligheter, men dock uteslutande för dem med minst 3-5 års erfarenhet av operativt HR-arbete. Min fråga är då, hur ska nyutexaminerade studenter ta sig in på arbetsmarknaden?
Om jag ska utgå från min egen situation så har jag en relativt bra arbetslivserfarenhet för att vara PAO-student. Men fastän jag snart har arbetat 2 år inom HR i en stor och välkänd internationell organisation så lär även jag ha svårt att få ett HR-jobb efter examen.

Det är ett stort ansvar att jobba på en HR-avdelning och jag förstår att organisationer inte vill släppa in vem som helst. Och som arbetsmarknaden ser ut idag, så kan jag även ha förståelse för att organisationerna inte har råd eller tid att anställa individer utan erfarenhet. Många organisationer har redan för hög arbetsbelastning och är i behov av kunnig personal. Väljer företaget, i det skedet, att ta in någon utan erfarenhet så behöver den befintliga personalen lägga ner tid på att både lära upp personen om företaget och inom HR-frågor.

Som jag pratade om  i mitt förra blogginlägg så är det ett glapp mellan examen och arbetslivet, inte bara kunskapsmässigt utan även arbetsmässigt. Hur kan vi förebygga detta?  Ett alternativ skulle kunna vara fler traineeprogram. Jag har stött på ett fåtal tjänster av detta slag, men inte alls så många som efterfrågas. Så min fråga är om vi behöver fler? Många människor påstår att traineeprogram är ett billigt sätt för företagen att själva forma sina anställda och ge dem den grund organisationen efterfrågar. Samtidigt som vi alla utvecklar arbetsmarknaden och samhället. Det underlättar även för studenten att ”få in en fot” någonstans. Men varför gör inte fler organisationer detta? Är det inte så lönsamt och bra som många tror och påstår? Kostar det mer än vad det smakar?

Linn Fors, student och HR-assistent

Mitt namn är Linn Fors och jag är mitt uppe i PAO-utbildningen på Stockholms Universitet, samtidigt som jag jobbar som HR assistent på ett av Sveriges största Finansbolag. Som arbetande student handlar vardagen om att lära både i skolan och av de erfarna HR-cheferna. Målet är att ta på sig mer ansvar i arbetslivet, och att minimera rädslan av att inte ha tillräckligt med kunskap för att klara av framtiden.

3 Responses to “Jobb efter examen”

 1. Emma Ehnevid Emma Iggström skriver:

  Hej Linn, väldigt bra skrivet! Jag tänker att du kanske måste se på alternativ som första jobb efter examen. Vad med ett sådant som mitt? Kan det vara ett alternativ eller känner du att du främst vill till HR-tjänster? Jag har otroligt många kollegor som gjort 1-3 år inom bemanningsbranchen, där man fått erfarenhet inom både personalansvar, rekrytering, arbetsrätt, CRM-system, lön och diverse administrativt påfallande arbete. Detta ger en otroligt bra grund att stå på och är definitivt något som tar dig vidare till tyngre tjänster. Kanske är det inte helt vad du ser framför dig, men som det ser ut på marknaden idag är det kanske ett alternativ i alla fall?

  Vi på Academic work, och säkerligen många av våra konkurrenter, rekryterarar personalvetare och lägger inte alltid vikt på att man ska ha relevant erfarenhet. Självklart att kunna visa till att man har jobbat tidigare men det behöver inte alltid vara HR-arbete, och verkigen inte i den utsträckningen du nämner. Jag upplever många gånger att bemanningsbranchen som första anhalt i karriären ses på som lite sämre än mycket annat, men själv kunde jag verkligen inte se att jag fått en bättre start.

  (Haha, nu kände jag att detta skulle kunna bli ett eget bloggämne..)Lycka till!
  Emma

 2. Annelie Berntsson Annelie Berntsson skriver:

  Hej Linn!

  När jag var nyutexad sökte jag ett jobb med 3 års erfarenhet och fick det! 🙂 Inget är omöjligt, men marknaden är tuff nu. Även för oss med massor av erfarenhet. Det är inte för inte som det har varit finanskris. 

  Lycka till!

  Vänligen, 
  Annelie

 3. Mimmi skriver:

  Det är arbetsgivarnas marknad nu. Klart de skriver att de önskar någon med erfarenhet. Det skulle du också gjort. Det gäller för dig att marknadsföra dig som att du kommer att göra ett fantastiskt bra jobb så att de vågar satsa på dig. Det är lättare att skriva än att göra, men som Annelie skrev- det går. Jag har också gjort det.
  Lycka till!

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!