”Hur mycket tjänar du?”

”Nu när X slutar, kommer inte Y bli befordad då så slutar jag.”

”Vi samlar allas löner – fyll i din i det här formuläret. Du får givetvis ta del av alla andras lön också.”

Följande citat är direkt hämtade från Blind. Appen som marknadsförsig med sloganen ”Your Anonymous Workplace” och ”Anonymous Work Talk – Get real insight from your peers.” En app som slagit stort bland techföretag i USA men nu allt mer börja sprida sig utanför San Fransisco och tech-bubblan. Bland svenska företag finns bland annat anställda från Volvo, ABB, Assa Abloy och Ericsson representerade på appen.

Vad är Blind? Det här. Bland annat.
Vad är Blind? Det här. Bland annat.

Appen är i all sin enkelhet exakt det den utger sig för att vara. Ett ställe där anställda anonymt kan dela med sig av sina tankar och funderingar. Glädjeämnen och frustrationer. Lovord och galla. Helt anonymt. Blind säkerställer att du verkligen är anställd genom att du får verifiera dig via ditt företagsemail-adress och själva säger de att de med jämna mellanrum kommer åter-verifiera dig för att säkerställa att du arbetar kvar.

Det finns olika typer av forum på Blind. Dels ett öppna och ämnesorienterade. Dessa kan vem som helst läsa och bidra till. Inte sällan avhandlas lönefrågor i dessa forum. ”Vad tjänar en ingenjör på Microsoft i Seattle med två års erfarenhet?” är ett exempel från idag på det öppna forumet och folk kommenterar och delar med sig livligt av sina erfarenheter.

I den slutna delen är det bara folk i ditt företag som kan se vad du skriver och kommentera på vad som sägs. Men inte heller helt oväntat är lön, enligt min erfarenhet genom dels observera mitt eget företag och också genom att prata med andra på andra aktiva tech-företag. ”Ett Glassdoor på stereoider” kallade en bekant som jobbar på Facebook det för och det är en inte helt tokig jämförelse.

Vad innebär det här för HR? Jag har inte själv helt landat i det än, ska villigt erkännas. Allt tyder på att den här typen av app som Blind är kommer att bestå i styrka. En kritisk punkt för liknande tjänster har tidigare varit verifieringen men Blind har löst verifieringen på ett fiffigt sätt plus vävt in en social komponent i det hela som gör allt mycket mer levande och dynamiskt.

Att vi gått mot ett allt mer transparent samhälle har knappast undgått någon och det här är delar av den trenden som nu träffar arbetslivet med full kraft. Och tänker en efter är det inte en helt ologisk utveckling. På en allt mer individualiserad arbetsmarknad så saknas den roll som facket tidigare fyllde i form av en sammanhållande kraft och en motvikt till arbetsgivaren. Blind blir ett slags fack-substitut på en individualiserad arbetsmarknad.

Och samtidigt som jag ser ett visst värde för medarbetaren kan jag inte låta bli att tycka att det emellanåt blir för mycket fokus på det negativa. Den nöjda majoriteten hörs inte. Och det är lätt att en negativ spiral startas och att problemen, istället för att diskuteras där de bör diskuteras (allt som oftast mellan chef och medarbetare) istället ventileras på ett anonymt forum där ingen lösning kommer tillstånd.

För HRs del tror jag det är bra att vara medveten om att Blind existerar och att emellanåt kolla in vad som händer i ens företags kanaler. Att hoppa hals över huvud rätt in i konversationer tror jag inte ett företag vinner på, än men som sagt att hålla koll på och känna till Blind ser jag som del av en modern HR-roll. Kanske till och med börja jämföra Blind med medarbetarundersökningen – framkommer samma saker? Gissningsvis kommer också Blind raskt utveckla sin tjänst och jag sätter en hundring på att de inom en snar framtid kommer tillåta företag att officiellt svara upp i forumet.

Vad tror ni, är Blind framtiden?