Så hittar du rätt jobb

Okej, så det handlar inte om att hitta ett jobb utan vi vill ju gärna hitta rätt jobb. Det är sannerligen inte lätt att veta hur man passar in och hur det kommer att bli, innan man har börjat. Det heter ju att man vet vad man har, men inte vad man får. Men om du är i karriärsvängen, du har ett jobb idag och har råd att vara kräsen. Då finns det några knep på vägen som brukar funka för mig.

 1.  Fundera över hur du skulle vilja ha det. Visualisera hur arbetsplatsen där du skulle vilja stanna en längre tid, ser ut.
 2. Om du är öppen med att du söker jobb, kan du göra dig tillgänglig på Linkedin och andra sociala medier genom att dela med dig av att du söker efter nya utmaningar. Var noga med att din Linkedinprofil speglar dig själv så som du vill arbeta, på så vis kan du öppna upp för att intressanta jobberbjudanden kommer till dig via kontakter. Berätta vad du söker efter.
 3. Läs platsannonser, men var kräsen. Hur skrivs annonsen? Det kanske innehåller rätt arbetsuppgifter, men hur låter det som att organisationskulturen är? Är det hierarskiskt, eller platt? Är det ett självgående jobb eller förväntas du rätta in dig i ledet? Är det ett jobb där du får utveckla, eller ett där du ska förvalta? Finns allt på plats, eller ska du skapa dina egna ramar? Fundera på vad du vill, och om det är rätt för dig.
 4. Ta reda på mer om organisationskulturen. Vad står det i artiklar, googla arbetsgivaren, vad står det på hemsidan, känner du någon som jobbar eller har jobbat där? Leta, fråga, läs. Jag brukar exemeplvis titta mycket på vision och värderingar, men framför allt – verkar de som jobbar där tycka om att gå till jobbet? Eller är det mest där för att de behöver ett jobb? Ett jobb, eller DET jobbet.
 5. Ta reda på vem chefen är. I dagens samhälle går det faktiskt oftast lättare än vad det låter. Det finns många sätt att göra det på, kolla in vad personen gjort tidigare på linkedin. Finns personen på facebook? Har chefen en blogg eller förekommer i artiklar? Hur verkar personen? Absolut bäst är det såklart om du känner någon som jobbar me eller har jobbat med chefen tidigare. En annan möjlighet är att höra med det kollektivavtalade facket, i vissa organisationer har man ett nära samarbete. För mig är det här med vem man har som chef kanske den mest avgörande faktorn, eftersom den påverkar vilket stöd jag har och hur jag kan utföra mitt arbete. Om jag träffar blivande kollegor vid en intervju, ställer jag ofta frågor om hur chefen arbetar. Jag lyssnar inte bara på svaren utan även på det som inte sägs, hur är känslan under intervjuerna? Känns det som att det är en atmosfär du skulle vilja jobba i, med ett bemötande som du skulle vilja ha?
 6. Tänk omvänt. Det är inte bara dem som ska rekrytera dig och du som ska vara tacksam för att få ett jobb. Det är även du som ska välja dem och de som ska vara tacksamma för att du vill jobba hos dem. Så om du rekryterar en arbetsgivare, tänk då som en arbetsgivare. Gör reasearch, ställ frågor och ta referenser!

Och till sist, var kräsen och ha is i magen. Förr eller senare så finns drömjobbet där framför näsan.

Share with your friends


Submit
Annelie Berntsson

Arbetar som HR-konsult inom den kommunala sektorn, med allt från operativt till strategiskt arbete. Testar för första gången på den offentliga sektorn! Tidigare arbetade jag som HR-ansvarig på ustwo, en digital designstudio i Malmö. Där arbetade jag med att skapa och etablera HR processer ur ett skandinaviskt perspektiv. Tidigare har jag arbetat några år i rekryterings- och bemanningsbranschen, där jag arbetat mot flera branscher. Bland annat arbetade jag en tid som affärsområdeschef, då jag både fick möjligheten att arbeta med ledarskap och HR. Jag har en bakgrund från PA programmet. Jag är passionerat intresserad av mänskliga relationer och brinner för HR. Följ gärna mig på twitter: Annelie_isabell

One Response to “Så hittar du rätt jobb”

 1. Simon skriver:

  Bra blogginlägg med högst relevanta och sammanfattade punkter. Från vår sida får vi fler och fler indikationer på att att ett relativt ”passivt sökande” efter nya utmaningar via Linkedin (som du beskriver i punkt 2) oftare och oftare ger resultat. Speciellt när fler och fler rekryterare använder jobbnätverket aktivt samtidigt som användarna har uppdaterade och bra profiler.

  Vänligen,
  Simon | www.cvgruppen.se

Kommentera

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!