Den lilla julen, den stora världen och våra företags ansvar

Jag står på Drottninggatan, lite svettig i nacken, bland julbelysning och skyltfönster som bågnar av julklappstips. Jag tänker att det är en märklig tid vi lever i. Samtidigt som årets mest fridfulla högtid är i antågande finns mer oro i världen än vi upplevt på länge. Hösten har varit en ovanligt tung höst. Hatet och terrorn har flyttat fram sina positioner och med rädslan som följer i dess spår andas gammalt hat nytt syre. Många företag och privatpersoner har engagerat sig i flyktingkrisen och visat sitt stöd för de drabbade både i Trollhättan och i Paris. Men på de flesta företag och organisationer i Sverige är nog det mesta som vanligt. Samtalen kring fikabordet kan ha präglats av de många tragiska händelserna men de bleknar ganska snabbt när julen kommer dundrande.

Vi litar på att staten, FN och EU ska hantera de svåra situationerna som världen ställs inför just nu. Men det är något med den här tiden på året, med texterna i julmusiken och ljusen vi tänder, som får iallafall mig att fundera lite extra på sakernas tillstånd. Det är inte säkert att det är så enkelt. Det är inte säkert att världens utmaningar kan lösas bara av de statliga makthavarna. För jag tänker mig att det finns saker i samhällsutvecklingen som sker på andra ställen än i riksdag och regering.

Vissa skulle hävda att privata företag är nyttomaximerande väsen som i första hand ska tjäna pengar och inte ta ansvar för något annat än just det. Men de senaste decennierna har inflytande i stor utsträckning förflyttats från stater till civilsamhället och till privata aktörer. De företag vi jobbar i har fått en alltmer inflytelserik position i samhället. Borde det logiskt sett inte följas av ett visst utökat ansvar? Dessutom, är inte företag i grunden bara människor som agerar tillsammans som därmed borde kunna vara flera saker på samma gång, både kunna ge och ta om vartannat?

Många företag har redan gjort stora insatser genom att skänka pengar. Men jag tror vi kan spela en ännu mer avgörande roll än så. Nej, företag har inte någon säkerhetspolis som kan skydda oss från terrorister. Vi har inga mandat att fatta beslut om hur vi ska hantera flyktingkrisen. Inte heller fick något företag delta i att fatta slutgiltiga beslut på klimatmötet i Paris. Men vi har möjlighet att påverka något som är ännu viktigare för utvecklingen. Vi har möjlighet att påverka de normer som formar samhället och vilka attityder som ska prägla vår gemensamma vardag.

Om vi vill fortsätta att ha ett rättvist, tryggt och fritt samhälle är den kommande tiden avgörande. Vårt samhället kommer att ställas inför stora utmaningar. Framförallt när det gäller vilka synsätt som ska forma det. Därför behövs våra företags engagemang mer nu än tidigare. Vi kan se till att företagen vi jobbar i är en positiv kraft i den framtida samhällsutvecklingen. Det innebär att göra formandet av ett fritt och rättvist samhälle till en självklar del i våra företags vardag. När vi sätter upp våra policys, när vi formulerar våra företagsvärderingar, när vi rekryterar, i vårt dagliga ledarskap och bara genom vårt sätt att prata.

Vi måste fortsätta att räkna ner till jul, tända ljus och smussla med julklappar. För det lilla och det stora måste få pågå samtidigt. Och kanske behöver vi julen i år mer än någonsin. Men när julefriden och stillheten lagt sig, när maten är slut och släkten har åkt, kanske kan vi ta en stund och fundera. Kanske kan vi fundera över vad just våra organisationer kan göra. I vår vardag, här och nu och varje dag framöver. För det är i det lilla som det stora kan ske.

Lousie Carlsson Orning

Är personalvetare och just nu HR-konsult inom Stockholms Läns Landsting. Som HR-konsult jobbar jag nära verksamheten och stöttar chefer i alla tänkbara HR-frågor. Jag har tidigare varit frilansande HR-konsult med blandade uppdrag inom statlig och privat sektor. Skulle jag bara få jobba med två typer av frågor framöver skulle jag önska att det var arbetsrätt och att coacha chefer i sitt ledarskap – hårda och mjuka frågor i kombination. Är en kunskapstörstande arbetsmyra vilket lett till att jag just nu läser in en kandidat i statsvetenskap på Stockholms Universitet. Ett ämne som är förvånande nära besläktat med HR. Kanske borde det inte vara så förvånande, för egentligen handlar ju nästan allt här i välden det mest intressanta som finns – oss människor.

One Response to “Den lilla julen, den stora världen och våra företags ansvar”

  1. Angela skriver:

    Tack delar detta, jag gillar det så mycket!

Kommentera

Netigate

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!

Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser