Nyligen hemkommen från en något sen men helt underbar semester i Baskien, sitter jag och stirrar in i dataskärmen, desperat famlandes efter något vettigt att skriva om. P.g.a. vissa besvär att mentalt släppa nyss nämnda semester, landar jag i att det nog allt får lov att bli ett litet inlägg om kulturella skillnader.

Ni förstår att huvudanledningen till nyss nämnda och upplevda semester, var ett bröllop på en vingård söder om Bordeaux. Bröllopet stod mellan en fransman och en svenska. Jag har därmed på nära håll fått bevittna kulturella skillnader i mer festliga sammanhang, men som jag tror kan vara relevanta även för yrkeslivet. Till min hjälp tar jag och plockar in lite samlad forskning på just kulturella skillnader, med ett fokus på just relationen Sverige-Frankrike.

En första observation var att bröllopet var synnerligen välplanerat och välregiserat. Nu har jag visserligen varit på välplanerade bröllop i Sverige också, men det här stack ändå ut lite extra (exempelvis matchade sidenbandet runt servetten färgen på det Sauternes-vin som serverades till desserten. Som tillverkas på vingården. Som var av samma årgång som bruden). Även om jag tror att bruden (svensk) till viss del var ansvarig för planeringen, tror jag hon kan ha påverkats av sin tid i Frankrike. I en studie som BCG gjorde 2009, fann man också att svenskar överlag kan hantera betydligt mer risk och osäkerhet, medan fransmän överlag vill ha betydligt mer säkerhet och förutsägbarhet.

Att man i Frankrike överlag också har ett betydligt mer hierarkiskt tänk i sina organisationer, till skillnad från det mer svenska konsensus-tänket, blev också tydligt. Bland annat gick alla som under förmiddagen hjälpte till och förberedde festen, runt och gjorde givakt och bockade för bruden (t.o.m. brudgummens far). Det var tydligt vem som bestämde helt enkelt.

Holländaren, tillika experten på kross-kulturell kommunikation, Alfonsus Trompenaars, har kunnat påvisa att det finns stora kulturella skillnader i hur pass bekväma vi är med tystnad. Medan vi svenskar ligger förhållandevis långt ut mot att vara bekväma med tystnad (om än inte lika bekväma som finnar och japaner), ligger fransmän långt ut mot den andra extremen. Låt oss säga att detta märktes under ett bröllop. Bland annat var det nästan omöjligt att få fransmännen att vara tysta under de fåtal minuter som någon önskade hålla tal till brudparets ära.

En annan parameter som man tittat närmare på när det kommer till kulturella skillnader, är hur man i olika kulturer tenderar fokusera antingen på uppgiften (task-oriented) eller på relationer (relationship-oriented). Tror ni detta märktes på ett bröllop? Enligt forskning som gjorts drar fransmän överlag mer mot det relationsorienterade, medan vi svenskar hellre fokuserar på uppgiften. Under champagne-minglet före middagen, fanns ett antal bord där det serverades diverse godsaker. Medan fransmännen var fullt upptagna med att mingla och socialisera (och tillsynes prata i timmar om ingenting), stod svenskarna som fastlimmade framför ostronbordet och sög i sig det ena ostronet efter det andra. Målinriktat. Uppgiftsorienterat.

Värt att notera att det finns andra länder som brukar hamna ännu längre ut på extremen mot att vara uppgiftsorienterade. Den vän som jag tror fick i sig flest ostron var från just ett sådant extremland; Danmark.

Vad vill jag då ha sagt med denna lilla anekdot? Jo, att kulturella skillnader är intressanta att observera och uppmärksamma, både i formella och informella sammanhang. För oss som arbetar mot många andra länder kan det faktiskt vara helt nödvändigt att ha koll på, för att kunna anpassa sig till andra kulturers sätt att vara, agera och kommunicera.