Reflektion och eftertanke kan vara ett medel för att utveckla din profession och utgöra en brygga mellan dina erfarenheter och viljan att utveckla dem vidare. Genom reflektion blir dina erfarenheter till kunskap.

Jag ska precis byta jobb, efter 15 år i samma koncern tar jag nu språnget till något nytt och främmande. Jag anställs i min nya organisation för min kompetens som HR chef och till nästan lika stor del för mina personliga egenskaper.

Vad är min kompetens då? Jag har funderat över det.

  • Jag kan det det här med arbetsrätt så pass väl att jag lyckats undvika några större kostnader på grund av misstag. Arbetsrätten hjälper mig också i hur jag utformat policies, riktlinjer, processer och drar upp de stora ramarna för hur vi ska sköta våra personalaffärer. Där känner jag mig trygg.
  • Jag kan det här med att informera och kommunicera, eller rättare sagt jag lever för att kommuninicera.  Jag är öppen, jag kämpar alltid för att göra det enkelt och lätt att förstå då jag avskyr det krångliga mer än många andra saker. Det visar sig också att jag i och med min tidiga kärleksaffär med LinkedIn, Twitter och nu senast som HR bloggare blivit mycket attraktiv i arbetsgivares ögon då detta är något man vill ha kompetens inom till sina företag.
  • Jag kopplar alltid mitt jobb till affären. Det finns inte en sak jag gjort som inte syftat till att stärka varumärket, leveransförmågan, personalbehållningen, attraktionskraften, ledarskapet, engagemanget, kvaliteten och i slutländan lönsamheten.
  • Jag fattar beslut. Det är viktigt att våga göra saker annars händer ingenting.

Hittade igen en liten lista med mina egna regler för vad jag gjort som gör mig framgångsrik i mitt jobb som HR människa och den finner du här:

•Krångla inte till det
•Kommunicera
•Skratta ofta
•Gör mer, snacka mindre
•Lova inget du inte kan hålla
•Gilla/tolerera olika
•Stötta organisationen så chefer kan vara goda ledare

 

Som du ser så har jag ägnat en del tid att reflektera just över mitt arbete. Utan den ständigt återkommande övningen hade jag inte heller varken kunnat eller vågat vara så kreativ och ibland modig som jag är i mitt arbete. Att fundera tar tid men den tiden har man mångfalt igen sen när man som mest behöver den. Då man kan vara kreativ i förvissningen om att man har använt sina erfarenheter och gjort om dom till kunskaper. Då händer det grejer.  Det kan också var viktigt att fundera över vilket intryck du lämnar efter dig hos andra människor. Jag tar hjälp av följande kloka ord. Får du människor att blomma runt omkring dig, eller fryser dom blombladen av sig i din närhet?

Som avslutning och förstärkning av detta med vikten att ta sig tid för att det leder till ökad kreativitet och möjlig framgång så vill jag uppmana er att se den här fantastiska lilla filmen, tar inte mycket tid alls…men wow vilken källa till reflektion!
http://www.youtube.com/watch?v=4019AN0nXVU&sns=fb

 

/Gabriella Ekström

»Gabriella Ekström har satt personal- och ledarskapsfrågor i centrum i en komplex it-värld, där det råder extrem konkurrens om arbetskraft. Hon kommunicerar HR på ett positivt sätt, och kan få fram det som är viktigt inom HR på ett affärsmässigt sätt och därmed få med sig chefer.«
– Kompetensgalans jury 2012