HR-spådom 2011

Att spå in i framtiden har lockat människor i alla tider. Vikingarna spådde i inälvor, samerna i gammal kaffesump och män och kvinnor i långa rockar spår i olika kort.

Jag ska varken använda kort eller kaffesump utan helt sonika spå vad jag tror kommer hända inom HR 2011. Det är en lagom dos realism och en lagom dos önsketänkande bakom varje punkt.

HR goes online. En inte helt otippad punkt kanske. För er som hängt med på HR Sverige-bloggen ett tag vet att jag har tjatat om att få ut HR i sociala medier ett tag. Vi har sett ett par goda exempel och försök från olika företag där jag tror att HR haft ett finger med i spelet. Mer av den varan tack!

CVt försvinner. Nu drömmer jag men såhär på de sista skälvande timmarna av 2010 tillåter jag mig att göra det. Tänk så fint med en molnbaserad CV-tjänst. Ett The Pirate Bay för CVn. LinkedIn är det närmsta vi kommer det idag.

Chefer rekryteras på basis av chefskompetens. Duktiga ekonomer och ingenjörer har länge blivit chefer just för att det var duktiga ekonomer eller duktiga ingenjörer. 2011 blir året då chefer rekryteras på samma bas som alla andra. Det vill säga att den som är mest kompetent får jobbet. Varför plocka bort sin bästa ingenjör från verksamheten? Bättre då att lyfta upp folk med gedigen kompetens om grupper och att leda och fördela arbete.

HR lever rövare. Under 2011 kommer vi få se HR-chefer uttala sig i media betydligt mer. HR-chefen vågar ta plats, tror på sin kompetens och värdesätter den själv. Kontroversiella utspel, öppet ifrågasättande och intensiva debatter mellan olika läger för hela yrket framåt.

För HR Sveriges del hoppas jag att vi fortsätter den utveckling vi sett under 2010 med ständigt ökande medlemmar och ständigt inlägg av debatt och diskussion.

Vad tror du kommer hända med HR under 2011?

Johannes Sundlo

Arbetar som HR Business Partner. Ansvarig för bloggen här på HR Sverige.

8 Responses to “HR-spådom 2011”

 1. Eva Wing skriver:

  Jag tror du kommer få rätt i många delar av din spådom. HR inom sociala medier, absolut. Det är ju där vi kan hitta organisationens kompetens, de sociala medierna blir en rekryteringsbas. Där också ditt sociala nätverk blir en del av din kompetens, så det kanske räcker med att informera om på vilka sociala medier du finns så vet arbetsgivaren i framtiden om du är rätt för jobbet eller inte, vem vet?! Det är ju också på de sociala medierna som arbetsgivaren på ett enkelt och snabbt sätt kan marknadsföra sig och sin organisation, arbetsgivarmärket.
  Och tänk va spännande det vore om du fick rätt i att HR ska börja leva rövare, börja ta lite plats och inte be om ursäkt för sin existens! Helt underbart, jag håller på denna spådom. Gott nytt år!
  Personalchefen

 2. Jag ÖNSKAR du hade rätt. Men för att bemöta några punkter:

  Att befordra någon till dess inkompetensnivå har ju varit en världsomspännande sport väldigt länge. Tror den skulle kvala in som olympisk sport om bara någon satte ihop en ansökan. tror tyvärr inte att den försvinner. Visst för varje år som går så kommer vi lite närmare ett bättre läge. Men fortfarande är det väldigt många som ser karriär=bli chef. Och det finns många vackra ord om alternativa karriärvägar, men alltför få organisationer som sedan lever upp till det.

  Att CV:t försvinner och ersätts av mer molnbaserade tjänster tror jag med, men det kommer ta tid. I Norge finns en satsning från regeringen på att de ledande eRekryteringssystemen ska kunna utbyta CV-data. Tror detta är fel väg att gå. Det gäller här att skapa en tjänst som är enkel och kraftfull. LinkedIn är det närmaste vi har idag och kanske den häst man ska satsa på. Men samtidigt som LinkedIn idag har en bra CV-funktion så är det mer och mer en spelare inom rekrytering och inte ”bara” en CV-funktion. LinkedIns ambitioner att konkurrera med jobb boards, twitter och facebook kan mycket väl bli det som ger utrymme för den ultimata CV-tjänsten

 3. […] This post was mentioned on Twitter by McStenberg and Johannes Sundlo. Johannes Sundlo said: HR-spådom 2011 http://bit.ly/euMFlg #hrsv […]

 4. Johannes Sundlo Johannes Sundlo skriver:

  Jag önskar också att jag har rätt men är precis som du lite tveksam.

  Haha, vi får knåpa ihop en ansökan och skicka in till IOK.
  Men om vi ser i ett lite längre perspektiv, tror du inte det finns en chans att det faktiskt skapas alternativa karriärvägar för människor? Att chef inte är det enda så att säga.

  Är inne helt på din linje och det norska initiativet tror jag, precis som du, kommer fall platt men det är i alla fall ett initiativ. Alltid något.

 5. Johannes Sundlo Johannes Sundlo skriver:

  Tack! Och mycket är ju upp till oss också – låt oss göra det till ett fantastiskt HR-år!

 6. Martina Gawell skriver:

  Spännande spådom!
  Det känns som HR syns och hörs allt mer nu så det kommer nog bli mer naturligt att HR uttalar sig mer och mer. Jag tror även att det kommer läggas mer ansvar på HR i och med att HR-rollen blir mer synlig i organisationen.

  Själv tror jag att talent management kommer bli ännu större under 2011.

 7. Fredrik Johnsson skriver:

  Håller med dig i det du skriver Eva! Och gällande att leka rövare så är det ju något vi, du och jag och andra, själva väljer 🙂

  God fortsättning!

 8. […] vid denna tid försökte jag se in i framtiden för att utröna hur HR skulle utvecklas 2011. Hur blev det då? Nedan hittar du de punkter jag […]

Lämna ett svar

Netigate

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!

Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser