Att spå in i framtiden har lockat människor i alla tider. Vikingarna spådde i inälvor, samerna i gammal kaffesump och män och kvinnor i långa rockar spår i olika kort.

Jag ska varken använda kort eller kaffesump utan helt sonika spå vad jag tror kommer hända inom HR 2011. Det är en lagom dos realism och en lagom dos önsketänkande bakom varje punkt.

HR goes online. En inte helt otippad punkt kanske. För er som hängt med på HR Sverige-bloggen ett tag vet att jag har tjatat om att få ut HR i sociala medier ett tag. Vi har sett ett par goda exempel och försök från olika företag där jag tror att HR haft ett finger med i spelet. Mer av den varan tack!

CVt försvinner. Nu drömmer jag men såhär på de sista skälvande timmarna av 2010 tillåter jag mig att göra det. Tänk så fint med en molnbaserad CV-tjänst. Ett The Pirate Bay för CVn. LinkedIn är det närmsta vi kommer det idag.

Chefer rekryteras på basis av chefskompetens. Duktiga ekonomer och ingenjörer har länge blivit chefer just för att det var duktiga ekonomer eller duktiga ingenjörer. 2011 blir året då chefer rekryteras på samma bas som alla andra. Det vill säga att den som är mest kompetent får jobbet. Varför plocka bort sin bästa ingenjör från verksamheten? Bättre då att lyfta upp folk med gedigen kompetens om grupper och att leda och fördela arbete.

HR lever rövare. Under 2011 kommer vi få se HR-chefer uttala sig i media betydligt mer. HR-chefen vågar ta plats, tror på sin kompetens och värdesätter den själv. Kontroversiella utspel, öppet ifrågasättande och intensiva debatter mellan olika läger för hela yrket framåt.

För HR Sveriges del hoppas jag att vi fortsätter den utveckling vi sett under 2010 med ständigt ökande medlemmar och ständigt inlägg av debatt och diskussion.

Vad tror du kommer hända med HR under 2011?