Var lite svårt med rubriken den här gången, valde mellan – Digital HR-spaning från SIME HR Summit @SIMEHRSummit och.. – HR med eller utan mossa? Ni ser ju vad jag valde…

Det här blir iallafall ett inlägg som bygger på det jag själv står inför och lite korta utdrag från SIME HR Summit och ett försök till en miniprovocation mot slutet. Hoppas det smakar.

Jag står inför mängder av förändringar på mitt företag eller ska man kanske säga utveckling eller framtidsanpassning av mitt företag? Det är exempelvis dags att bygga om våra lokaler, till och med riva och bygga om hela vårt hus och det ger oss oändliga möjligheter att plötsligt tänka nytt. Vi på HR kommer ingå i en förtrupp där vi kommer bygga om våra miljöer till aktivitetsbaserade ytor. Grundtesen är att ingen har egna platser ingen har egna rum. Det här är en stor förändring i vårt beteende och därför ett extra intressant uppdrag för oss på HR. Vi får nu chansen att ingå i ett ”socialt experiment” där vi kan känna efter hur det känns att förändra något från grunden. Processen för detta har redan varit i gång lång före jag började här men nu är vi framme vid införande fasen.  Därför var det så extra lämpligt att befinna sig på SIME HR Summit the digital age som gick av stapeln den 12/11 på Gröna Lunds teatern i Stockholm.

Där var nämligen detta en vital del i programmet och belystes från fler håll. Vi är ju inte dom enda med dessa tankar. Några föregångare är ju redan mitt i det nya kontotet/arbetssättet exempelvis Microsoft som redan är igång och nu jobbar med utvärdering och skruvande i befintliga miljöer och arbetssätt. Det jag definitivt tog med mig och som även är min egen övertygelse är att man vid en sån här förändring ständigt går tillbaka och svarar på frågan varför vi gör det här. Microsoft har gjort det till sin modell för att hantera processen dom är i och inte tappa det fokuset när dom sedan finjusterar vart efter det behövs.

Intressant var också att ta del av tankarna från VD´n på AFM Fastigheter som jobbar hårt för att möta sina hyresgäster behov av nya kontor nu och framöver. Han är förövrigt väldigt intresserad av att få in synpunkter och förslag från er alla så kontakta Mats Hederos på AMF för en fika och prata framtidens kontor så blir han glad.

En annan koppling till detta med vikten av miljön/kontoret man arbetar i visade även Facebook upp exempel på. Där har man gått och blivit byggherre i egen regi för att få till den byggnad man anser sig behöva för sin verksamhet. Såg inbjudande och väldigt snyggt ut  med dubbla pooler, soldäck och takterass osv. Så Facebook är nu även ett fastighetsbolag, kan vara intressant att känna till.

Det här med byggnad och fastighet kanske kan kännas konstigt att vi som HR ska behöva bry sig om men så blir det nog för flera av oss framöver. Men det viktigaste budskapet är ändå det som handlar om tekniken och dess betydelse för hur vi arbetar och som påverkar hur vi kan arbeta framöver. HR kommer alltså behöva vara skitbra på både fastigheten/kontorsutformning och såklart ligga i framkant på den tekniska utvecklingen. Det går inte att sitta som en mossig HR!…om du inte jobbar på ett mossigt företag förstås. Då är ju allt lungt iallafall en stund till. Vi andra som redan rullar och där mossan rykt all världens väg får istället glatt finna oss i detta faktum. IT och teknik är inte någon som någon annan bara gör. Vi på HR måste vara där, nyfikna, busiga, rätt modiga och vara med i vår tid.

Jag kommer garanterat aldrig stå för programmeringen i prylarna som dyker upp men jag kommer absolut vara en flitig och nyfiken användare och en HR-innovatör med hjälp av den nya tekniken. Att ta anvar för att vara en del av förändringen eller anpassningen av våra arbetssätt och beteenden så våra företag och människor kan ta vara på framtidens möjligheter.

Vill ni ta del av programmet på SIME konferensen så hittar ni mer info här: http://sime.nu/sime-hr-summit-12-nov-building-workplace-master-digital-age/

/Gabriella Ekström

 

Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet.
  – Ines Uusman, 1996, IT-ansvarig minister