Det är alltid spännande med bolag som arbetar på kvalitativa sätt med HR utan att slå på stora trumman. Ett av dem som jag genom mina nätverk har hört talas om är Essity. Eftersom HR Sverige vill lyfta just den typen av goda exempel, tog jag kontakt med Anna Sävinger Åslund, SVP HR och pratade om vad det är som får dem att lyckas.

 

“Hur jag hamnade här? Jag hade tänkt att bli byggnadsingenjör och visste nog inte riktigt att personalfrågor var något som det gick att jobba med. På en tidigare arbetsplats var det en kollega vars fru som läste personalvetenskap och kollegan sa hela tiden att “det där vore något för dig Anna”. Och han hade ju rätt. Det är det här jag vill göra och det är också vad jag har gjort de senaste tjugo åren. Först på Astra Zeneca och sedan på SCA, som vi för lite mer än två år sedan delade upp i bolagen SCA och Essity samtidigt som vi också köpte företaget BSN Medical och integrerade det i Essity.”

I Essity finns de konsumentnära produkterna så som Libero, Tena, Libresse, Jobst och Tork. Med 47 000 anställda i 150 länder ger det en stor organisation som ska supporteras. Min initiala nyfikenhet rör inte bara hur de navigerar HR i en så stor organisationen utan också hur Anna utvecklar sig själv och sin roll.

“Jag utvecklas som mest när jag ger mig in i något nytt och helst lite svårt. Det ska inte finnas en exakt handbok för problemet, utan jag vill kunna gå tillbaka till mig själv och vända på det jag står inför. Sedan tror jag det är viktigt att omge sig med människor som inte tänker som jag själv, som du kan testa dina idéer på och som kan både inspirera och utmana dig. Allra roligast på jobbet har jag när jag kan leverera något riktigt bra. Jag är resultatfokuserad och får en kick av att leverera något som gör skillnad.”

 

I din roll som Senior Vice President HR på Essity, hur ser en dag ut för dig?

“Det beror såklart på. Jag försöker vara tidig på jobbet för att jobba undan mejlkorgen innan dagen drar igång. Och normalt sett är det mycket möten. Även om vi “bara” är 130 personer i Stockholm är mitt jobb globalt och jag jobbar mot hela världen. Det gör även att resor är en del av mitt arbete. Jag tycker fortfarande det är viktigt att träffas fysiskt, det skapar en förståelse för varandra på ett annat sätt än vad ett möte över Skype gör till exempel. Sedan reser vi medvetet och har gjort så länge. Vi ifrågasätter hela tiden vårt resande men ibland är det nödvändigt. Det ger mig insikter som annars inte skulle komma till mig, till exempel som när jag träffade ett nätverk av unga ingenjörer i USA. Det var värdefullt att sitta ned med dem och äta middag och få ta del av alla nyanser av deras samtal, frågor och funderingar. Det gav insikter om varför de valde Essity som arbetsgivare. För att sammanfatta det så försöker både jag och mitt HR-team att varje dag vara affärsnära. Vi vill vara tillgängliga och sitta med där vi kan påverka beslut i positiv affärsinriktning. Det är inget nytt för oss, vi har alltid jobbat så här och alltid varit affärsnära. Såklart har vi en del av vår roll som är governance men det är inte vårt primära fokus.

Vi ser också att affärsfokuset lockar till sig människor. Det ihop med att vi har en tydlig målbild om att 2030 förbättra livet för två miljarder människor varje dag och minska vårt klimatavtryck med 30%. Och vi kan säga det här med trovärdighet, vi har gjort det här länge.”

 

Inför mötet med Anna har jag som vanligt försökt läsa andra artiklar, titta på videos eller vad det än nu kan tänkas vara som den jag träffar har medverkat i. Ett fåtal artiklar hittar jag, men jag är trots det inte riktigt beredd på hur målinriktad, resonlig och framåtlutad HR-chefen som sitter framför mig är. Hela Annas aura visar att det här en doer. Någon som ständigt driver sitt HR-arbete framåt.

“Det är det HR gör bra på Essity. Det finns enormt mycket ambition och vilja i min egna HR-organisation. Vi kommer från intensiva år där vi dels gjort förvär, dels brutit ut Essity till ett eget bolag med allt vad det innebär. Vi har jobbat med att bygga en egen företagskultur och jobbat fram beliefs och behaviours för den, såklart i samarbete med linjeorganisationen. Utöver det har vi dessutom bedrivit ett kostnadsbesparingsprogram och bytt HR-system från SAP till Workday. När jag radar upp det såhär blir jag stolt över att höra allt som de har gjort!

Vi är duktiga på det här, att driva förändring. Kanske något bättre på att hjälpa övriga organisationen med deras förändringsbenägenhet än vad vi är själva inom HR. Vi står inför en stor utmaning inom HR där digitaliseringen både möjliggör och utmanar. Tidigare har svaret på ett problem ofta blivit att vi utvecklar en ny HR produkt som cheferna ska använda, men jag tror inte det är framtiden. Vi behöver delvis gå tillbaka till ”the basics” för att hjälpa organisationen att bli framgångsrik. Det handlar om att jobba nära, coacha och säkerställa att vi fokuserar på att förflytta organisationen och människorna framåt. Vad motiverar medarbetarna, hur säkerställer vi att medarbetare har rätt kompetens och hur får vi organisationen att vara anpassad för att möta framtiden? Back to fundamentals, men to the future!”

 

Och hur ser planen ut för att nå dit?

“Planen är att veta vart vi ska men inte nödvändigtvis vägen dit. Små steg och små korrigeringar av kursen hela tiden. Ständig utveckling och ständig återkoppling. Det är också därför jag gillar att jobba inom HR – det står aldrig still och det rör sig alltid framåt. Jag drivs av att se möjligheteroch för mig finns det nästan ändlösa sådana inom HR just nu. Vi kommer fortsätta bli viktigare och viktigare. Med mer teknik borde det egentligen vara tvärtom kan man tycka men när företag fokuserar mer på kultur och på att säkerställa att medarbetarna har rätt kompetens kommer HR oundvikligen bli viktigare.”

 

En fråga återstår på intervjun. Även om vi inte kan stoltsera med en 90-årig historia, så kan vi i alla fall säga att vi haft den här frågan med oss i de snart tio år som HR Sverige funnits.

 

Om du hade fått ge ett råd till någon som står i början av sin HR-karriär – vad skulle det då bli?

“Sök dig till en bra chef, ett bra bolag och våga testa på saker på hela HR-spektrat.”