Är timanställning tillåten?

Vi behöver anställa en extra person per timme till lagret. Vi kommer att behöva hans timmar då och då i flera år framåt. Han tycker själv att det här är bra, det passar med hans övriga verksamhet som konstnär. Går det att anställa honom på det här sättet och hur går vi tillväga i så fall?

Det finns ingen anställningsform som kallas timanställning. I praktiken förekommer det ändå rätt ofta att den här typen av kontrakt, skrivna eller oskrivna tecknas på företagen. Enligt LAS finns bara två huvudtyper av anställning: tillsvidare eller i dagligt tal fast anställning, respektive anställning för viss tid eller tidsbegränsad anställning.

Om inget är sagt om tidsbegränsning, gäller som huvudregel att anställningen är tillsvidare. I det här fallet när varaktigheten bedöms som lång ska han i första hand tillsvidareanställas. Hade det rört sig om en kortare period, ett till två år, hade man kunnat använda sig av så kallad allmän visstidsanställning.

Det går även att kombinera de här två formerna och starta med allmän visstidsanställning under två år och därefter övergå till tillsvidareanställning.

Personalaktuellt

Det här är en artikel som tidigare publicerats i tidningen Personalaktuellt.

2 Responses to “Är timanställning tillåten?”

 1. Sara Sunden skriver:

  Hej!
  Det jag saknar i svaret, som jag menar kan vara en värdefull information är i vilken utsträckning personen ska anställas. Är det 20% (8 h/vecka) eller är det mer/mindre. Arbetsgivare har ansvar för att leda och fördela arbetet. Om ni omfattas av ett kollektivavtal kan det vara begränsningar i hur arbetdstiden ska fördelas, i annat fall är det upp till er att bli eniga om en ordning som fungerar för båda parterna. Se till att det ni blir eniga om är inom ramen för arbetstidslagen och att ni protokollför vad ni blir eniga om.

  Jag har tidigare jobbar i ett svenskt fackförbund, men jobbar nu som rådgivare i ett norskt fackförbund. Så har jag blandat in för mycket av det norska regelverket så hoppas jag att någon ger mig besked.

  Ha en fin dag!
  Hälsar Sara

 2. Bosse skriver:

  En annan viktig aspekt är huruvida den tilltänkta arbetstagaren har möjlighet att tacka nej till arbete vid de tillfällen hans hjälp efterfrågas? Har han det kan detta möjligen liknas vid en s.k. intermittent-anställning, d.v.s. att ett nytt anställningsförhållande (en ny allmän visstidsanställning) uppstår varje tillfälle personen kommer in och jobbar. Många kommuner använder liknande upplägg för sina timvikarier. Men om arbetstiderna är bestämda och schemalagda i förväg så är det inte ett sådant anställningsförfarande.
  Du kan läsa mer om detta på bl.a.
  http://lawline.se/answers/allman-visstidsanstallning-och-intermittent-anstallning
  http://vision.se/Kontakt/FAQ/Hur-raknas-min-anstallningstid-om-jag-jobbar-som-timanstalld/

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!