Tips till blivande personalvetare

Om några månader är ni en ny årskull förväntansfulla personalvetare som tar examen från landets Högskolor och Universitet. Med ny och färsk kunskap ger ni er ut i arbetslivet med höga ambitioner om att bidra till, och utveckla personalarbetet var ni än får jobb. En del av er kommer att kunna hålla ångan uppe, andra kommer snabb socialiseras in i kulturer där ”så här har vi alltid gjort” härskar.
Oavsett vilken del du tillhör så kommer jag för egen del ihåg att jag som nyutexaminerad ekonom (!) hade stor nytta av att få hjälp av andra. Jag har grävt bland mina egna erfarenheter och insikter och tänkte  dela med mig av några tips som jag vet kan vara till hjälp för att få fart på din karriären och ditt fortsatta livslånga lärande.
Först och främst glöm inte bort att alla älskar att hjälpa. Om du ber någon om hjälp med något är det ytterst sällan du kommer att få ett nej. Det är så vi människor fungerar.
a
 • Lär dig förstå företaget på riktigt. Vilka är kärnprocesserna, hur tjänar ni pengar, vilket språk används osv. osv.
 • Försök att hitta den i företaget som kan det bäst och du tror bäst kan hjälpa dig att förstå. Be personen att hjälpa dig genom att vara din mentor. En mentor kan naturligtvis finnas utanför företaget också. Det viktigaste är att personen kan bidra i din utveckling.
 • Allteftersom du lär dig språket i företaget, börja kommunicera dina frågor med samma språk och så långt det är möjligt ange intäkter och kostnader. Pengar styr så är det bara. Det är en enklare väg än att lära ut ditt HR-språk.
 • Fundera på om du ska komplettera med fler akademiska kurser inom t e x marknadsföring eller ekonomistyrning.
 • Om du inte går direkt till ett HR-jobb så är ett tips att jobba ett par år med försäljning. Det är en central del i alla verksamheter, det ger massor med erfarenheter som du kommer att ha nytta av inom HR, förhandling och personkännedom  för att nämna några.
Till sist till dig som snart kommer att anställa en nyutexaminerad personalvetare; fundera på tipsen ovan och hur du kan förekomma den du anställer. Ju snabbare ”investeringen” kan bidra till verksamheten desto bättre för alla parter.
a
Finns det andra tips som du tycker jag missat? Dela gärna med dig för jag lär mig fortfarande.

8 Responses to “Tips till blivande personalvetare”

 1. Hej skriver:

  Se till att ha arbetslivserfarenhet inom HR, helst plus 1 år innan du är nyexaminerad. Konkurrensen är relativt hård. 

 2. […] leverera värde så snabbt som möjligt och hålla tempo i lärandet. Jag skrev lite om det på HR Sverige tidigare idag. Då riktat mot blivande personalvetare. Nu i kväll insåg jag att det är […]

 3. Cecilia Stenberg skriver:

  Bra inlägg. Jag håller med i mycket av det du skriver men fastnar förstås vid punkt nr 3. Visst är det enklare att få ut ett HR-budskap genom att använda det språk som redan dominerar i en organisation. Men för personalvetarnas yrkesroll anser jag att det samtidigt är viktigt att introducera kollegor och chefer till HR:s språk och dess fackuttryck. Det måste väl gå att kombinera?

 4. Kristina Malmquist skriver:

  Hej! 
  Gillar verkligen din blogg, dina ord inspirerar såhär på slutet av min PV-utbildning. Liksom många andra studerande personalvetare så har jag funderingar kring var jag ska söka min praktik sista halvåret. Jag vet inte ännu vart jag vill hamna eller inom vilket område, är intresserad och nyfiken av allt som det känns nu. Precis så som du skrev så finns det en känsla av en tom hand, brist på erfarenhet och inblick inom området. 
  Som du skrev ovan så har jag faktiskt funderat på att läsa mig in mer på ekonomistyrning och marknadsföring, då detta känns roligt och nyttigt för ens framtida arbete, ett bra komplement till all den ”mjukvara” som jag fått kännedom om.
  Men men, i första hand så måste jag ju besluta mig för min praktikplats? Vägen in i yrkeslivet…

  Tips?
  Du får gärna maila mig och berätta lite mer… 
  stina_malmen@hotmail.com

  Mvh Kristina

 5. Joachim Keim skriver:

  Försök att komma in i en stor organisation. T e x är Volvo Person Vagnar en bra organisation att komma in i. Aim High!

 6. Joachim Keim skriver:

  Absolut! Det är ett givande och tagande och handlar om att ta sig in. För att göra HR helt rumsrent behöver HR förstå en organisations kärnprocesser, vad som ger intäkter. Språket är en viktig komponent i det. När du förstår kärnprocesserna ser du var och hur HR kan tillföra värde. Då blir det hela enklare.

 7. Joachim Keim skriver:

  Att ha arbetslivserfarenhet inom HR har många. Vad gör just DIG unik?

 8. […] Utbildad personalvetare på Göteborg Universitet och arbetandes på Academic Work. Vid sidan  driver jag tillsammans med Fredrik och Karl-Oskar nätverket HR Sverige. Innan jag hamnade i HR-världen var (och är) jag skidlärare och offpistguide i Åre. Eftersom detta yrke är högst säsongsbetonat valde jag att söka mig till en liknande bransch som inte var lika säsongsbetonad och således började jag studera till personalvetare. […]

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!