Facebook
MoneyBlogNewz / Foter.com / CC BY

Facebook släppte igår en rätt stor nyhet – de ska trimma till sin sökmotor som varit allt annat än bra. Graph Search kallar man den nya sökfunktionen. Och de ska inte göra en liten förändring i sökfunktionen heller utan en massiv verkar det som. Av de inlägg jag har läst är Wired det bästa och jag hittade dit via Deeped som förutom att själv skriva lite om sökfunktionen också listar ett gäng andra siter som skriver om den.

Varför skriver en HR-blogg om en uppdatering på Facebook? Bortsett från den lilla detaljen att Facebook i mångt och mycket är grunden i mångas digitala liv (inte minst dina medarbetares) innebär den här förändring också något som jag tror kommer påverka rekryteringsdelen i våra företag. I och med sökfunktionen kommer du i framtiden, om jag förstått saken rätt, kunna skriva in ”Vänner till vänner som är ingenjörer och bor i Göteborg” – vips så visar Facebook alla vänner som matchar kriteriet.

Men gör inte LinkedIn det här redan? Jo, förvisso men det finns tre avgörande skillnader som talar för att Graph Search skulle kunna konkurrera med LinkedIn.

1. Facebook har snart fem miljoner användare i Sverige. Det är fyra miljoner fler användare än LinkedIn.

2. Facebook har med största sannolikhet brutalt mycket mer aktiva användare än LinkedIn.

3. Graph Search verkar vara ohyggligt mycket enklare än LinkedIn. På LinkedIn måste du fortfarande använda dig av AND och OR, kryssa i saker och sedan lägga till vänners vänner för att komma i kontakt med människor.

Det finns all anledning att hålla ögonen på Graph Search. Vill du läsa mer om det direkt i från källan finns det mer information hos Facebook där du också kan skriva upp dig på en väntelista om att eventuellt få Graph Search i en betaversion.