Igår berättade jag lite om LinkedIn historia och utbredning. Idag tänkte jag gå lite mer in på vad LinkedIn är och hur du som privatperson skaffar konto på LinkedIn.

Så vad är då LinkedIn? LinkedIn är en nätverkssida där du både kan samla dina privata kontakter och de professionella kontakter du har i ditt nätverk. Det kan röra sig om alltifrån gamla lumparpolare till din chef men tanken är att du ska vara ansluten i ett mer professionellt syfte än t.ex FaceBook. Där Facebook mer handlar om att hålla kontakt med vänner handlar LinkedIn mer om att hålla kontakt med kollegor för att uttrycka det lite enkelt.

LinkedIn är tillskillnad från andra nätverkssidor enbart inriktat på ditt yrkesverksamma liv. Födelsedagskalas, bebisars nedkomst och FarmVille lämnas därhän och fokus ligger istället på ditt CV och din karriär. På ett enkelt sätt kan du alltså hålla reda på vad vänner, affärsbekanta osv. arbetar  med för tillfället.
Genom LinkedIn får du också tillgång till dina vänners-vänner och på så sätt får du koll och kontroll på ett avsevärt mycket större nätverk än du tidigare hade.

Låt oss ta ett praktiskt exempel på hur LinkedIn fungerar.
Du har sett att företaget X söker personal och du har skickat in din ansökan men givetvis vill du särskilja dig från alla andra ansökningar. Du loggar in på LinkedIn och söker efter X i sökfältet och får upp tre personer som jobbar på företaget X. Av dem ser du att person A känner person B som du jobbade med på boo.com med under det glada internetårens tid. Du ber om en introduktion till person A via person B och lite senare äter lunch med A som efter lunchen går direkt in på chefen kontor och rekommenderar dig för chefen.

Hade det här varit möjligt utan LinkedIn? Absolut – men LinkedIn har avsevärt förenklat processen.
Tack vare LinkedIn är ditt nätverk (förhoppningsvis) alltid uppdaterat med rätt kontaktuppgifter och information.

Hur går man då praktiskt tillväga för att skaffa konto på LinkedIn?
En bra början är att logga in på http://www.linkedin.com där du omedelbart kan börja fylla i uppgifter.

Här är det inga konstigheter, namn, email och lösenord.

Här börjar det intressanta för nu ombeds du börja fylla i var du arbetar osv.
Där efter ombeds du att importera kontakter via en rad mail-klienter eller så väljer du att hoppa över det här steget.
LinkedIn skickar nu en bekräftelse till den mailadress du angav. Notera att det kan ta ett par minuter innan mailet kommer fram. Efter att ha bekräftat att din emailadress är riktig så får du nu för första gången logga in på LinkedIn!

Om du nu klickar på ”Profile” får du upp din profil. På vänster sida dyker det upp en liten lista på vad LinkedIn tycker du ska komplettera din profil med.

För varje sak du slutför blir din profil mer komplett och därmed mer sökbar. Genom att klicka på envar av rubrikerna kommer du automatiskt till rätt sida och kan ta del av instruktionerna. Kort förklaring av varje steg du behöver gå igenom;

– Add a position – Lägg till positon dvs. lägg till ett arbete du har haft (det nuvarande har du ju redan angett)

– Add your education – Lägg till utbildningar du gått

– Add a picture – Lätt till en bild på dig själv

– Add your summary – Lägg till sammanfattning dvs. något som liknar det vi i Sverige brukar kalla personligt brev.

– Add your specialties – Lägg till dina specialkunskaper.

– Ask for a recommendation – Be om en rekommendation. För att nå 100% färdig profil behövs tre rekommendationer. Ett tips kring rekommendationer är att be samma personer som du lämnar som referenser rekommendera dig. En kompis rekommendation ser precis lika konstig ut för en arbetsgivare på internet som om arbetsgivaren skulle ringa upp en kompis för att ta en referens.

Nu är du förhoppningsvis igång med ditt LinkedIn-konto och det är dags att använda sökfältet för att hitta kollegor, vänner, kunder och andra du vill ha i ditt nätverk!

(Vill du lägga till mig på LinkedIn hittar du min profil här.)

Imorgon – Så funkar Grupper på LinkedIn