LinkedIn

Jag tänkte i ett par inlägg ägna fokus åt LinkedIn och börjar med lite historik bakom LinkedIn samt undersöker hur omfattande och stor LinkedIns databas egentligen är.

LinkedIn startades i maj 2003 av Reid Hoffman som tidigare hade varit med i styrelsen som startade den framgångsrika betaltjänsten PayPal. LinkedIn är alltså i stort sett jämngammalt med Facebook som förövrigt Hoffman varit affärsängel åt.

LinkedIn har till skillnad emot Facebook haft en lite långsammare utveckling vad gäller medlemmar men LinkedIn har definitivt växt de senaste. Globalt har LinkedIn ca 66 miljoner användare och ser på antalet användare lokalt i Sverige är den officiella siffran från LinkedIn 504 093 registrerade användare i Sverige. (Hämtat från LinkedIns annons-system 100510) Detta kan jämföras emot AMS databas som har ca 150 00 registrerade användare. LinkedIn är alltså överlägset större än AMS sett till antal registrerade användare.

Hur ser det ut med besök per dag då? Vi jämför med ams.se

Vi ser att ifrån februari/mars 2009 har LinkedIn haft mer besök per dag än ams.se och den trenden ser ut att fortsätta.
Så varför all denna statisk då? Vad spelar den för roll? En avgörande skulle jag vilja säga. Majoriteten av alla svenska jobbannonser läggs ut på ams.se men om nu människorna både finns i större antal på LinkedIn och det dessutom är fler som besöker LinkedIn är det inte då mer relevant att annonsera och leta efter kandidater på LinkedIn? Här spelar givetvis kostnadsfrågan, ams.se är gratis medans LinkedIn tar betalt. Men hur står sig då LinkedIn emot andra siter som tar betalt för jobbannonseringen? Låt oss jämföra manpower.se och monster.se som får ses som stora spelar i branschen rekrytering/jobbförmedling.

LinkedIn är störst även här.

Manpower är mest, som jag ser det, ett referensföretag i sammanhanget eftersom de är mer inriktade på uthyrning än förmedling av jobb och CV-databas men Monster torde vara en av LinkedIns mest liknande ”konkurrenter”. Och hade jag varit chef på Monster hade jag varit darrig just nu. Enligt Monster själva har de Sveriges största CV databas och den består av ”över 600 000 CVn”, LinkedIn har som sagt 504 000 användare (notera att alla inte har CV uppladdat men majoriteten har det) och min gissning är att Monster inom en snar framtid kommer ha Sveriges näst största CV databas.

Min gissning är att Monster & LinkedIn har liknande CV-databaser inriktade lite mer mot akademiker medan ams.se mer spänner över befolkningen generellt. Oavsett hur man vänder och vrider går det inte komma ifrån att LinkedIn på kort tid har blivit en stor aktör inom CV-databas-området. Trots detta utnyttjar väldigt få företag de möjligheter som finns på LinkedIn och om de möjligheterna tänkte jag berätta mer om lite längre fram. Prenumerera på vårt RSS-flöde så missar du inget!

Imorgon: Så kommer du igång med LinkedIn

Johannes Sundlo

Arbetar som HR Business Partner. Ansvarig för bloggen här på HR Sverige.

9 Responses to “LinkedIn”

 1. Gisela Jönsson skriver:

  Intressant! Kul att höra om det ur ett rekryteringsperspektiv.

 2. Lennart skriver:

  Det här passar ju elegant in på mötet den 28 maj – eller hur? Mötet kommer förresten att äga rum i ett hus på en ö i skärgården, jag återkommer om detaljer.

 3. Henrik Ladström Henrik skriver:

  Bra! Ser fram emot en fortsättning, särskilt om vad svenska databaser kan lära av LinkedIn, och hur LinkedIn kan lära sig av sociala medier.

 4. Johannes Sundlo Johannes Sundlo skriver:

  Kul att ni gillar det!
  Kommer fortsätta kika på LinkedIn så håll utkik på bloggen framöver (till exempel idag)

  Lennart – Ö! Häftigt, vi hörs om detaljerna.

 5. […] som håller på att bli riktigt stort inom ”digital rekrytering” är LinkedIn. Drygt en halv miljon svenskar har ett konto där, betydligt mer än vad som finns i Arbetsförmedlingens databas. Allt fler företag letar upp folk […]

 6. […] nya affärer på Linkedin – Driva Eget – Linkedin -HR Sverige ”Trots detta utnyttjar väldigt få företag de möjligheter som finns på […]

 7. […] dag har det professionella nätverket LinkedIn fler registrerade användare och besök än ams.se. LinkedIn lär ha över 500 000 och ams. se runt 150 000. Fortfarande handlar jobbsökande mycket om att skicka ett personligt brev […]

 8. […] har nätverket haft en fantastisk utveckling! När vi i maj 2010 för första gången tittade på medlemsantalet på LinkedIn låg siffran på 504 093 medlemmar*. Idag om vi tittar på […]

 9. […] varit väldigt, väldigt nära de officiella siffrorna varje gång några sådana har släppts. Min första rapport var i maj 2010. 504 093 personer fanns då registrerade på […]

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!