Kul på jobbet?

Det har ju varit ett fokus för de flesta företag under lång tid. Vi vill alla erbjuda goda arbetsplatser där man trivs, är engagerad och toklevererar av hjärtans lust. Det är ett underbart mål i sig att ha kul på jobbet. Dessvärre tror jag att en del HR-människor, HR-avdelningar inte själva kavlar upp ärmarna och jobbar med just detta område och visar var skåpet ska stå. Hur kul är du?

På en frågan vad som är nästa års HR trend från Johannes Sundlo så svarade jag följande:

Vilken bra fråga! För egen del så kommer det handla om att vara förbättringsledare och vara tydlig i att både HR-strategiskt arbete och HR-praktiskt arbete går hand i hand. Än mer fokus på ärligt employer branding. Starka budskap om vision. Ännu mer fokus på kommunikation och svaren på frågan Varför. Sen kommer humorn att vara en ingrediens i allt detta.

Ju mer jag tänkt på det destå tydligare blir det att det jag som HR kan bidra mycket med är att bjuda på mig själv vara avslappnad våga göra bort mig våga kommunicera och vara sårbar. Stå för mina visioner och företagets visioner om och om igen. Vi har ju oftast så rätt vi HR folk på vad det är som saknas eller behöver fixas till i vår egen organisation. Det vi behöver mer av är ett sätt att nå ut med det vi redan vet.

Jag har hittat min väg till detta och det är via humorn. Exempelvis har jag satt upp egna personliga mål för att jag ska skratta mer på  jobbet för varje år. Jag tror det stora flertalet av oss vid det här laget kan lämna det där med att gå runt som präktiga HR-dirrar och försöka vara som en ekonomichef eller en driven VD. Jag har min bild klar för mig. HR är så klart VD´s högra hand vi ska vara den som lyfter fram frågor på det mänskliga planet. Har vi som HR kul på jobbet, tar plats är lite tokiga roliga, kommunicerar och visionerar då kommer vi nå fram med det som är viktigt och det är inte att alla lär sig den perfekta processen för rehabärenden utantill för den finns ju inte i verkligeheten.

Min övertygelse säger mig att vi ska lägga vår energi på att skapa basen för hur din verksamhet ska skötas det måste man bara fixa men lägg minst lika mycket på att visa vägen framåt var vi ska med det vi gör och framförallt hur kul vi har det medans vi gör det.

Ja det vara kort och koncist inlägg för att vara jag och sprunget ur en rätt mörk novembermorgon. Känner mig lite som en trotsig tussilago som vaknat lite för tidigt.

HR humor

 

Jag har så klart sedan länge smygit igång mitt eget arbete kring detta med mer humor i HR genom att i nästan allt jag gör och hur jag beteer mig och kommunicera har en viss humoristisk underton. De senaste månaderna har jag även försökt samla intryck och idéer under #HRhumor #HRtrend. Ni får gärna fylla på med era härliga idéer inspel. Skulle vara jättekul att följa utvecklingen tillsammans med er andra HR-humorister. Ni som är HR-pessimister får gärna dela mer er ni med..det brukar jag bara tycka är extra kul!

 

Gabriella Ekström

”If your dreams dont scare you they arn´t big enough”

Bild flickr/nemodus