Vi fortsätter att beskriva hur du söker jobb med sociala medier. Del 1 och del 2 täcker bakgrunden och översikten till sociala medier. Del 3 beskriver hur du registrerar dig på LinkedIn. Idag tittar vi mer på hur du lägger till kontakter på LinkedIn.

Kontakter

LinkedIn bygger på kontakter av olika grad och du behöver 50 för att nå en fullständig profil. Förstahands kontakter är människor som du har lagt till på LinkedIn, ni har båda bekräftat att ni känner varandra eller vill lära känna varandra och har varandra i era respektive nätverk på LinkedIn. Andra gradens kontakter är en av dina kontakters kontakt, det vill säga en kontakt som finns i en av dina kontaktersnätverk men som du inte har i ditt nätverk. Tredje gradens kontakt är ytterliggare ett steg bort, en kontakts kontakt kontakt (mycket kontakt!) helt enkelt. 

När du söker jobb är det av flera olika anledningar bra att ha kontakter på LinkedIn. Som jag nämnde i den första bloggposten förmedlas 3 av 4 jobb via kontakter. Så nätverkar du och är aktiv med att lägga till kontakter på LinkedIn borde med all rimlighet dina chanser till att skaffa ett jobb öka. Ett tips till både dig som är öppet arbetssökande och mer dolt arbetssökande, det vill säga att din arbetsgivare inte känner till att du söker jobb, är att lägga till rekryterare på LinkedIn. Skriv en kort förklaring vad du vill och hur din situation ser ut, de som jobbar med rekrytering är ofta väldigt benägna att hjälpa dig om de kan. (Vill du dölja att det syns vilka du lägger till på LinkedIn? Klicka på ditt namn upp tilla höger Inställningar-Profil-Välj vilka som kan se ditt aktivitetsflöde-Bara du)

LinkedIn begränsar möjligheterna till att söka på kontakter utanför ditt 1:a,2:a och 3:e handsnätverk och begränsar dessutom din möjlighet kontakta människor till bara dina 1:a hands kontakter.

Det finns flera olika sätt att lägga till kontakter på. Det enklaste sättet är att helt enkelt söka upp den person du vill lägga till. Uppe till höger finns ett sökfält där du knappar in den person du vill hitta. Var noga med att det står Personer framför sökrutan.

 

 

När personen sedan dyker upp. Klicka dig antingen in på personens profil eller om du vill lägga till personen direkt på Skapa kontakt.

 

Efter du klickat på Skapa kontakt får du upp en lista med olika förslag på hur du känner personen du försöker lägga till. LinkedIn låter dig nämligen inte lägga till personer som du inte känner. På något sätt måste du därför ange hur ni känner varandra. Det här är en vanlig fråga jag får, vad ska man välja om man inte känner varandra här men ändå vill lägga till någon? Svaret är enkelt; det spelar inte så stor roll vad du väljer här sålänge du skriver en personlig hälsning i rutan längst ned. För skickar du ut en förfrågan lite random utan att tydligt säga vad det är du vill då väljer folk att inte lägga till och lyssna på dig men lägger du till någon och förklarar vem du är och varför du vill ha kontakt då brukar de flesta acceptera förfrågan. Dessutom är det så att hur ni känner varandra visas inte publikt utan visas bara för personen du skickar din förfrågan till.  (En liten lustig detalj, längst ner kan du välja Jag känner inte…. Väljer du det här får du inte lägga till personen. Mycket oklart varför den finns överhuvudtaget.)

Ett alternativ till att söka fram människor är att klicka på Kontakter i menyn längst upp och sedan välja Lägg till kontakter. Du kommer då få en rad alternativ som underlättar ditt kontaktskapande.

Kollegor låter dig se personer som du tidigare har arbetat med. Du får se 50 personer från varje arbetsställe. När du skickat ut inbjudningar till 10 får du upp 10 nya förslag. Notera att om du arbetar i en stor organisation är det här ett rätt trubbigt verktyg, du får upp många förslag som är orelevanta.

 

 Skolkamrater låter dig lägga till människor som gått på samma skola under samma period som du. Även detta är än så länge ett relativt trubbigt verktyg då LinkedIn inte tar hänsyn till vilket program du gått eller under vilka exakta år du gått på skolan utan bara matchar dig med folk från samma period och samma skola.

Sist men absolut inte minst finns Personer du kanske känner. Utifrån det du har angett på din LinkedIn-profil och vilka kontakter du har ger LinkedIn dig förslag på människor som LinkedIn tror att du känner. Det här är det smidigaste sättet att lägga till folk på om du har ett tiotal kontaker och en hyfsad LinkedIn-profil. Tidigare var du tvungen att lägga till alla en och en men numer låter LinkedIn dig lägga till alla från ett specifikt företag eller specifik skola. Mycket smidigt.

Genom att lägga till kontakter i ditt nätverk får du inte bara en uppdatering på var i arbetslivet de befinner sig utan också tillgång till deras nätverk genom andra- och tredjehands kontakter. Genom att hålla koll på sitt nätverk och var folk befinner sig kan du genom LinkedIn hitta kontaktvägar in på företag och organisationer. När du bygger nätverk finns det två sätt att göra detta på. Du kan antingen sträva efter att bygga ett så stort nätverk som möjligt vilket för med sig att du får en bred kontaktyta mot företag. Nackdelen med att bygga ett nätverk såhär, förutom att det tar tid är att kontakterna här blir relativt lösa. Om du vill bygga stort är det inte säkert att du träffat alla du lägger till eller ens haft en mailkonversation med alla. Benägenheten att hjälpa till sjunker därför en smula. Det andra sättet är att se till att lägga till alla du känner och ett fåtal du inte känner men som du verkligen vill lära känna antingen via mail eller att du ser till att träffa vederbörande i levande livet så att säga.

Imorgon kikar vi på grupper och jobb på LinkedIn.