I tisdags deltog jag och Fredrik i tv-programmet Debatt. (Du hitter länk till programmet längst ner) Upphovet till den diskussion som föranledde programmet var en debattartikel av Bert Karlsson som menar på att ungdomar är lata idag.

Jag hävdar att vi, för jag benämner mig fortfarande som ungdom, inte är lata. Inte på det sättet som Bert vill ge sken av. Vi har inte massarbetslöshet för att vi sitter hemma och inte vill ta ”skitjobb”. Strax innan vi började sända skickade jag ut en tweet på Twitter och responsen och svaret på den förvisso korta och helt ovetenskaplig undersökning gav tillhanden att 100% hellre har ett jobb som är okvalificerat än att de går arbetslösa.

Att entreprenören som sökte 50 städare och fick 5 ansökningar måste gjort något fel när han annonserade hävdade jag då och står fast vid det. Våra konsumtionsmönster av nyheter och information har ändrats. Jag får mothugg från Danielle Deasismont på SVTs hemsida. Hon säger först att vi är en generation som lever på webben men sedan går hon på om att vi inte blir serverade nyheter på dito kanaler? Hur ska du ha det Danielle? Jag gissar förvisso när jag säger att fler 16-25-åringar hänger på Facebook än läser en dagstidning men med tanke på andelen användare på Facebook i den åldersgruppen så känns det som en ganska kvalificerad gissning.

Min känsla av debatten är att den aldrig kom riktigt djupt. Det skrapades på ytan väldigt mycket. För inte är vi lata som Bert påstår, men vi behöver få chansen och det är svårare att få chansen idag än när Bert växte upp. Tröskeln till arbetsmarknaden har höjts under tidens gång helt enkelt. Sant är också att vi delvis har andra krav men till syvende och sist handlar det om att klara sin försörjning och att ha en inkomst och då är i alla fall de jag känner, inklusive mig själv, beredda att ta vilket jobb som helst. Ge oss bara chansen och vi visar er.

Om du missade programmet finns det i sin helhet här tom den 30:e september.