Sedan vi startade HR Sverige-bloggen för snart tio år sedan har vårt syfte alltid varit att lyfta fram HR som yrke och profession. I höst kommer vi därför träffa och intervjua personer som driver yrket framåt, som jobbar på bolag där HR fått en central roll och tänker progressivt kring vad HR skall vara.

Först ut i den här serien är Anette Johansson som är HR-chef för NEVS. NEVS som är sprunget ur SAAB utan att för den delen vara en blåkopia på densamma. Med 750 anställda i Trollhättan utvecklar NEVS elbilar med ett koncepttänk som utmanar den traditionella bilindustrins idé om att äga en bil. Men åter till Anette. 

 

Anette Johansson, berätta mer om vem du är och din HR-bakgrund!

“Jag är uppvuxen i Trollhättan och jobbade, som många andra, på SAAB i olika perioder när jag växte upp. Började plugga P-linjen som det då hette i Östersund och det var det andra personalprogrammet i Sverige på den tiden. Efter utbildningen jobbade jag i telekombranschen men när det blev stökigt på 90-talet fick jag lämna det jobbet och startade upp Köksboden som egen företagare ihop med mina systrar. Vi sålde Köksboden, flyttade så småningom tillbaka till Trollhättan och jag började som personalchef för sälj och marknad för GM. Byter roll internt ett par gånger, bland annat personalchef för PowerTrain men 2012 gick SAAB i konkurs och då blev jag egen konsult igen, arbetade som personalchef på en rad olika bolag. 2015 hörde NEVS av sig och det verkade för spännande och utmanande för att avstå ifrån, så sedan dess är jag här som HR-chef för Sverige.”

 

Vad har varit utmaningen med att arbeta med HR på Nevs? 

“Den stora utmaningen har varit att hålla det “leant” och inte skapa stora och onödiga processer som inte behövs. Vi har haft förmånen att få göra detta från början och utforma vår verklighet själv vilket både varit utmanande men också väldigt roligt. Vi har hela tiden haft fokus på vad som skapar värde för organisationen. Våra HR-partners sitter till exempel ute i verksamheten, även om de rapporterar till mig, för där ute skapar de mest värde. 

Jag har också haft en VD som varit med på det här tåget och vi har en ägare som hela tiden har fokus på att vi ska skapa värde och driva verksamheten framåt. 

 

Vad har varit nyckeln för att få med organisationen på det här arbetet med HR? 

“Att säga nej! Inte för sakens skull men som ett ifrågasättande om att den eller den aktiviteten verkligen skapar rätt värde för oss. Vi har också försökt rekrytera personer med det tankesättet – att värdet för bolaget ska sättas i första rummet och vi har en ledningsgrupp som aktivt driver på tankesättet att vara värdeskapande också. Det hjälper mycket!”

 

Vilka utmaningar står ni fortsatt inför? 

“Att hitta rätt människor är alltid en utmaning, speciellt mjukvaruingenjörer. Vi sköter all rekrytering internt eftersom vi, återigen, tror att det skapar rätt kultur och rätt värde för oss men det är en utmaning som många med oss står inför, att hitta rätt kompetens. Sedan är det alltid en utmaning att leverera värde till ägarna, de har höga förväntningar på oss när det gäller vår business och att vi har leveransfokus och vi har det på oss själva. Utmanande men jag tycker det är självklart och roligt att arbeta i den miljön och med den förväntan!”

 

PS. För dig som tycker NEVS och sättet att arbeta på låter spännande, NEVS söker HRBP