Vi fortsätter vår sommarserie där vi uppmanat er läsare om era bästa boktips för de där dagarna i hängmattan då suget efter att förkovra sig i jobbet infinner sig, om det nu överhuvudtaget infinner sig.

Julia Falbo, som tillvardags jobbar som HR-strateg på Radiotjänst i Kriuna (men som verkar ha nytt jobb på gång!) tipsar om böckerna Talang för människor, psykologin bakom framgångsrik Talent Management av Kajsa Asplund och läser vi från baksidan av den boken verkar den onekligen oerhört intressant och relevant!

Talent management att attrahera, identifiera, utveckla och behålla kompetenta medarbetare har blivit ett centralt begrepp och ses som den viktigaste strategiska frågan för flertalet organisa-tioner och företag. Ändå tappar värdefulla medarbetare motivationen eller väljer att söka sig till andra arbetsgivare. Varför blir det så?

Talang för människor utgår från människans psykologi och visar hur man kan arbeta för att skapa motivation, engagemang och lojalitet i arbetslivet. Boken vänder sig både till dig som arbetar med talangfrågor och till dig som är chef och leder de omsusade talangerna i vardagen. Förhoppningsvis kan den hjälpa dig att fokusera på det verkligt viktiga: det som faktiskt bygger engagemang och motivation långsiktigt.

För dig som själv är medarbetare i en organisation, oavsett om du fått någon form av talangstämpel eller inte, kan boken fungera som en guide för vad du kan leta efter hos en bra arbetsgivare.

Bok nummer två som Julia tipsar om är Effektfull : detaljerade studier av ledarskap – så ökar du effekten av din tid och även den känns som ett spännande tips!

En kolibri gör 80 vingslag per sekund, en svala gör bara fem. Så vem är bäst på att flyga? Den som flaxar mest eller den som får ut störst effekt av varje vingslag?

Simon Elvnäs har i en världsunik forskningsstudie filmat hundratals ledare och kartlagt deras beteenden. Slutsatsen är att chefer inte gör vad de ska göra, vad de vill göra, eller ens vad de tror att de gör. Den här boken presenterar en ny modell för ett effektfullt ledarskap baserad på verksamhetens, medarbetarnas och ledarens faktiska behov. Ett medvetet ledarskap där ledaren i stället för att göra mer av allt, gör mindre men rätt.

Vi tackar Julia för tipsen och önskar lycka till med vad som verkar vara ett nytt job eftersom Julia låter hälsa att hon ska läsa alla böcker om ledarskap av Stefan Söderfjäll inför hennes jobb till hösten.