Anders Bosson, enhetschef på Studentcentrum i Göteborg tipsar inte bara om en utan om två olika böcker.

Psykosocial arbetsmiljö : begrepp, bedömning och utveckling som är skriven av Mats Eklöf, en av de stora inom detta område i Sverige.

Vad är egentligen psykosocial arbetsmiljö? Vilka goda och onda effekter kan kopplas till organisatorisk och social arbetsmiljö? På vilka olika sätt kan man undersöka och bedöma den psykosociala arbetsmiljön och vad ska man titta efter? Vilka vägar kan man gå för att åstadkomma förbättringar och vilka hinder kan man då stöta på?

Frågar sig boken på baksidan och det låter onekligen som frågeställningar som vi ofta stöter på i vår vardag.

Delegera! : du måste inte göra det själv skriven av psykologen Donna M. Genett.

Att göra allting själv är inte effektivt. Inte heller att delegera på fel sätt. Alltför många chefer använder fiskmåsstilen tjattrar, släpper något i medarbetarens knä och försvinner sen kvickt ut igen. Delegera! är en praktisk och lättläst parabel om två skolkamrater och numera avdelningschefer. Den enas avdelning fungerar utmärkt, den andras är ständigt nära kaos. 

Anders om den sista boken;

”Angående boken så är den extremt cheesy och egentligen en bok jag håller mig borta från. Dock hjälpte den mig i min chefroll när jag hade det otroligt tungt. Har rekommenderat den till chefkollegor som samtliga sagt att den hjälp dem i deras vardag!”

Vi tackar Anders för två bra boktips och önskar honom lycka till med gräsklippningen som enligt egen utsago är det som han bland annat ska bedriva sommaren med – när han inte kommer på hoppas på att kommer på ett smart sätt att konkretisera och riskbedöma diskursiv arbetsmiljö!

Har du ett boktips att dela med dig av? Gör det här!