För två år sedan fick jag ett riktigt intressant mejl. Avsändaren var en person som läste min kreativitetsblogg. Till vardags arbetade hon med personalfrågor på en mellanstor reklambyrå. En av hennes uppgifter var att se till så att medarbetarna kontinuerligt utvecklade sina färdigheter inom främst kreativitet.

Hon brukade dela mina blogginlägg med sina medarbetare, men länkarna försvann ofta i alla mejl, todo:s och telefonsamtal. Nu hade hon en idé som hon tyckte att jag borde förverkliga: en fokuserad kurs där man fick ta del av mina 30 bästa kreativitetstips och som gärna skulle levereras till alla på kontoret på daglig basis

Hennes idé blev fröet till det som idag är Daily Bits Of, en utbildningstjänst som drivs av mig och Björn Henriksson. Daily Bits Of är en tjänst för så kallat microlärande, ett format som verkligen är på framfart. Google lanserade exempelvis nyligen en egen tjänst för just microinlärning.

I kontrast till böcker och traditionell e-learning så bromsas man som elev hela tiden upp när man går en kurs som tillämpar microlärande. Tanken är att bara ge en liten bit kondenserad kunskap men utspritt över längre tid.

”Snuttifiering” säger du. Lärande som är belönande snarare än bestraffande säger jag.

Microlärande bygger på tre psykologiska principer:

1. Korta lektioner gör att kursen blir belönande direkt eftersom man kommer till avslut varje dag. Om du inte visste så älskar människor direkta belöningar.
2. Att tillämpa saker man nyss lärt sig fulländar inlärningsloopen och leder således till att man minns det man lärt sig bättre.
3. Genom att portionera ut lärandet skapas en cliff hanger-effekt (inom psykologin kallad Zegarnik Effect) som gör att användaren upprätthåller suget att lära sig över tid.

Nu är jag givetvis partisk men jag tror att microlärandet kommer att bli ett naturligt komplement till mer omfattade medarbetarutbildning så som workshops, inspirationsföreläsare och fysiska kurser.

Så tipsa gärna dina medarbetare om våra kurser, i min mening så borde alla som arbetar på kontor gå minst en av följande kurser:
Stresshantering med psykologen Anna Karlstedt 
Psykologin som får saker gjort med psykologen Alexander Rozental
Färre, kortare och bättre möten med mötesgurun Christopher Papastefanou
Mejletikett med struktören David Stiernholm

Av Niklas Laninge, psykolog och VD för Daily Bits Of