Få tid för medarbetarutveckling med microlärande

För två år sedan fick jag ett riktigt intressant mejl. Avsändaren var en person som läste min kreativitetsblogg. Till vardags arbetade hon med personalfrågor på en mellanstor reklambyrå. En av hennes uppgifter var att se till så att medarbetarna kontinuerligt utvecklade sina färdigheter inom främst kreativitet.

Hon brukade dela mina blogginlägg med sina medarbetare, men länkarna försvann ofta i alla mejl, todo:s och telefonsamtal. Nu hade hon en idé som hon tyckte att jag borde förverkliga: en fokuserad kurs där man fick ta del av mina 30 bästa kreativitetstips och som gärna skulle levereras till alla på kontoret på daglig basis

Hennes idé blev fröet till det som idag är Daily Bits Of, en utbildningstjänst som drivs av mig och Björn Henriksson. Daily Bits Of är en tjänst för så kallat microlärande, ett format som verkligen är på framfart. Google lanserade exempelvis nyligen en egen tjänst för just microinlärning.

I kontrast till böcker och traditionell e-learning så bromsas man som elev hela tiden upp när man går en kurs som tillämpar microlärande. Tanken är att bara ge en liten bit kondenserad kunskap men utspritt över längre tid.

”Snuttifiering” säger du. Lärande som är belönande snarare än bestraffande säger jag.

Microlärande bygger på tre psykologiska principer:

1. Korta lektioner gör att kursen blir belönande direkt eftersom man kommer till avslut varje dag. Om du inte visste så älskar människor direkta belöningar.
2. Att tillämpa saker man nyss lärt sig fulländar inlärningsloopen och leder således till att man minns det man lärt sig bättre.
3. Genom att portionera ut lärandet skapas en cliff hanger-effekt (inom psykologin kallad Zegarnik Effect) som gör att användaren upprätthåller suget att lära sig över tid.

Nu är jag givetvis partisk men jag tror att microlärandet kommer att bli ett naturligt komplement till mer omfattade medarbetarutbildning så som workshops, inspirationsföreläsare och fysiska kurser.

Så tipsa gärna dina medarbetare om våra kurser, i min mening så borde alla som arbetar på kontor gå minst en av följande kurser:
Stresshantering med psykologen Anna Karlstedt 
Psykologin som får saker gjort med psykologen Alexander Rozental
Färre, kortare och bättre möten med mötesgurun Christopher Papastefanou
Mejletikett med struktören David Stiernholm

Av Niklas Laninge, psykolog och VD för Daily Bits Of

HR Sverige

HR Sverige är en nätverksportal för HR-intresserade. Här på bloggen används kontot av gästbloggare.

One Response to “Få tid för medarbetarutveckling med microlärande”

 1. Anders Börde skriver:

  Tack för ett spännande och inspirerade inlägg på temat mikrolärande! Har fått med mig att Daily Bits Of har en mkt positiv tillströmning av kunder – menneskor – som uppenbart tycker om utbildning/träning/coaching i små bitar – varje dag !

  Förra veckan hade jag nöjet att delta i årets största event inom e-learning, Promisedagen. Där samlades företag, leverantörer och kunder som alla jobbar och brinner för kompetensutveckling och digitalt lärande.

  Den mest intressanta talaren under Promisedagen var utan tvekan Charles Jennings, som berättade om teorin 70:20:10. I korta drag handlade föreläsningen det om att den största delen av det vi lär oss inte sker i klassrummet eller under seminarier (dock var hans föreläsning både just lärorik och inspirerande!).

  70:20:10: delar upp vår inlärning i tre delar – med olika syfte och inriktning. Det bygger på att 70 % av vår inlärning är något som sker i miljön där du gör ditt dagliga arbete. Här övar och praktiserar vi det vi kan för att kunna utvecklas. 20 % av det vi lär oss kommer från att kunna dela erfarenheter och tankar med andra, vilket brukar kallas social learning. Bara de sista 10 % av allt vi lär oss utgörs av mer strukturerade kurser och program.

  Jennings var noga med poängtera att teorin om 70:20:10 inte är ett facit utan mer handlar om att skapa ett ramverk för hur du kan tänka kring dessa tre olika inlärningsmetoder.

  Extra roligt var det att lyssna på Jennings eftersom jag med mitt företag MOBLRN nyligen varit hos en kommun i Norge för att presentera vår plattform för träning och ledarskap i mobilen. Kommunen kör sedan 2013 seminarier två gånger om året för sina 270 anställda men de har upplevt att det inte räckt och har därför sökt sig mot mer kontinuerlig utbildning.

  Tillsammans med KMC som jobbar med ledarskapsutbildning kommer vi arbeta med att kommunens anställda får tips, utmaningar, praktiska råd och möjlighet att själva reflektera över sitt ledarskap. Allt i mobilen. En central del av konceptet bestod av just 70:20:10 och vikten av att ge kommunens ledare hjälp med utbildning och träning i vardagen.

  Jag tror alltså på microlärande oavsett om det är du själv eller ditt företag som initierar utbildningen.

  Anders Börde, VD för moblrn.se (Training built for mobile)

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!