Varje dag söker hundratals människor jobb och på andra sidan sitter vi och tar emot ansökningarna. Men trots  alla listor på hur du får jobb, hur du ska skriva ditt CV, hur du ska skriva ditt personliga brev och vad du ska svara på intervjuerna så får majoriteten av de som söker ett jobb nej.

Vi frågade runt bland kollegor, vänner, bekanta, och andra som jobbade med rekrytering vilka de vanligaste orsakerna är till att folk inte får jobb. Här är de tre vanligaste orsakerna som de uppgav, känner du som rekryterar igen dig?

Dåligt CV.

Alla guider till trots. Det här är fortfarande den överlägset populäraste orsaken till att kandidaten hamnar i papperskorgen. Ofta rör det sig om enkla saker som struktur, tydlighet och att du stavat rätt. Se också till att inte ha en sexistisk mailadress eller för den delen rasistisk. Bild eller inte bild i ett CV är ett ofta diskuterat ämne. Väljer kandidaten att ha bild så är ändå rekommendationen att man inte står med bar överkropp även om man investerat många timmar på gymmet för att nå dit med den.

Dålig självinsikt.

Den näst vanligaste orsaken till att den som söker inte kommer på intervju är enligt de vi pratat med att  dålig självinsikt. Kandidaten må själv tycka att hen är guds gåva till mänskligheten men uppfyller hen inte alla kriterier som företaget satt upp i sin jobbannons så får man sprida din gudomlighet på ett annat ställe. Och ja, det går att diskutera kravspecifikationerna på en del jobb men lita på att rekryteraren väljer ut den som är bäst lämpad för jobbet. En av de vi talade med om det här påpekade också att det inte är sällan de med sämst självinsikt också är de som är mest påstridiga och ringer om och om igen för att de helt enkelt inte kan förstå att ett nej är ett nej.

Sökte fel jobb.

Visst skulle det vara roligt med en annan karriär och man kan absolut ifrågasätta behovet av högskoleutbildning men för de flesta jobb krävs det och det finns en anledning till det. Skall man bygga broar är det bra att ha en utbildning för det istället för att visa att man har en passion för att bygga just broar. Förvånansvärt många av de vi pratade med tyckte sig se en ökning av ”passions-argumentet” på senare tid. Det vill säga att man egentligen inte hade någon utbildning eller erfarenhet för det jobbet man sökte men man hade passion. Och visst kan det gå med bara passion men för en del arbeten krävs det antingen erfarenhet eller utbildning.

Bild BY-ND flickr/David Blackwell