Ett av de vanligaste sätten att hamna både på HR Sverige och på HR Sverige Bloggen är att man googlar vad en personalvetare egentligen gör. Vi vill såklart hjälpa till att upplysa om vad det är man kan göra efter att ha läst till personalvetare och frågade därför medlemmarna på vår LinkedIn-grupp HR Sweden om hjälp att förklara vad det är dom gör om dagarna. Fram till 24 december får du varje dag träffa en person inom HR-området. Du hittar fler exempel på vad folk inom personalområdet gör här.


Vem är du?
David Svedin, HRIT och HR-processer. Beteendevetare (fil mag psykologi + lite informatik, arbetsrätt, sociologi) Mälardalens Högskola -00.

 

Vad gör företag du arbetar på?
Svevia är företaget som valt en egen väg. Vi är fokuserade på att bygga och sköta om Sveriges vägar och infrastruktur. Våra 2 800 medarbetare finns på 130 platser i hela Sverige och vi omsätter 7,9 miljarder kronor. Vill du följa med oss på resan kliver du enklast på via svevia.se.

 

Vad är din roll i företaget?
Jobbar inom HR-avdelningen med processutveckling och it-verktyg. Ansvarar för förvaltningsobjektet som vi kallar ”HR och Lön”. Min uppgift är utveckla och förvalta företagets HR-processer hand i hand med it-verktygen. Mycket av arbetet handlar om ”hur” vi gör saker, men också en del ”vad”, ”varför” och ”när”… Det finns mycket roligt utvecklingsarbete att jobba med i ett ”ungt” företag som i vissa avseenden startar från scratch.

 

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Skriva på datorn och prata i telefon 🙂 Skämt åsido, mycket telefon/onlinemöten och en del fysiska möten. Delta i eller driva egna projekt. En del tid för eget jobb med allt från analyser, planer och budget till användarstöd, ta fram manualer och utveckla användarnas förmåga att använda verktygen effektivt.

 

Hur har du hamnat där du är idag?
Startade som Personalspecialist i Vägverket på central personalavdelning Borlänge -00. Traineepraktik 18 månader. Flyttade internt till Vägverket Produktion (entreprenaddelen av Vägverket) Personalavdelning -03 och var operativ personalare fram till 2009, allt mer inblandad i processarbete och it ju längre tiden gick. Följde med till det nybildade bolaget Svevias HR-avdelning när Vägverket Produktion bolagiserades 2009-01-01. Har sedan dess arbetat med HRIT och HR-processer på heltid.