Krångliga webformulär

I DN den tredje augusti (Länk) rapporterar Marianne Dalos att upp till en tredjedel av de som har intentionen att söka ett jobb men möts av ett långt och krångligt webformulär avbryter sin ansökningsprocess.

Jag har hört mycket sägas om dessa webformulär och deras funktion. En del hävdar att de sållar bort kandidater som ändå inte är tillräckligt intresserade, några andra hävdar att de sparar så mycket tid för rekryteraren att kandidatspillet är överkomligt.

Jag blev i dagarna själv uppmanad att registrera mig i ett teknikföretags CV-databas. Det enda problemet var att systemet inte fungerade och mina väl formulerade svar försvann ut i cyberströmmen i samma sekund som jag tryckte på knappen för att komma vidare. Det finns inget mer nedslående än att veta att allt arbete nu är oåterkalleligt borta. Vem vet, där kanske min och deras chans till en riktigt hygglig anställningsdeal rann ut i sanden. (Okej, jag kommer försöka imorgon igen, men jag hoppas ni förstår min poäng)

Jag anser såhär:
Poängen med webformulär som jag ser det är att få mycket information koncentrerat på ett standardiserat vis, så att det är jämförbart mot en kravspecifikation företagen förhoppningsvis knåpat ihop.
En tidssparande åtgärd, Javisst.
Men vilka är det som företagen tappar? Å ena sidan kan man säga att de är dem med dålig stubin, dålig karaktär eller tålamod. Å andra sidan dem som inte nödvändigtvis behöver jobbet, utan tänkte söka det som ett nytt steg i karriären. Vilken förlust är störst? Att göra ansökan enkel och få fler kandidater med en oattraktiv personlighet eller göra den krångligare och få färre kandidater med erfarenhet och nystartspotential?
Jag tror ni kan gissa var jag lägger min röst.

Rickard är ett 23årigt energiknippe som trots sin ringa ålder hunnit med att driva eget företag, jobbat med automation av ståltillverkning samt gått tre år på högskola. Rickard har ett starkt intresse för siffror, för programmering av Excel-databaser och sist men inte minst strategiskt HR-arbete. En annan sak Rickard har varmt om hjärtat är mjukvara för arbete med ord och tankar. Bland favoriterna finns Mindmanager och Atlas.Ti.

5 Responses to “Krångliga webformulär”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Emma Johansson and Johannes Sundlo, Rickard Eriksson. Rickard Eriksson said: Blogg på HR-Sverige. Krångliga webformulär http://bit.ly/bUUh0C (@jsundlo @Miss_Wi @mcstenberg @hrsve ) […]

 2. Ah… en av mina hjärtefrågor!

  Det rekryteringsföretag jag arbetar för har valt att enbart ta emot ansökningar via epost. Vi har ingen manuell registrering för kandidater alls. Detta innebär en större administrativ börda för oss men vi tror att vi tjänar på detta i längden av just de skäl som du redovisat ovan.

  Men. Många har ett konto på LinkedIn och/eller Facebook där de i många fall redan har angett samma information som jag gissar att du ombads fylla i det formulär du beskriver. Varför kan man inte söka jobb med sin LinkedIn-url?

  Min spaning är att LinkedIn och/eller Facebook kommer att tillåta detta i framtiden. Annars kommer jag eller någon annan skapa den tjänsten 🙂

 3. Rickard skriver:

  Vad skönt att jag inte är ensam om att komma fram till detta! Personligen är sannolikheten mycket högre att jag söker en tjänst med mail-baserad ansökning. Känns mer personligt!

 4. Cecilia skriver:

  Jag råkade ut för samma sak som du gällande en hemsida där jag skulle lägga upp mitt CV. De hade tekniska problem så allt försvann. Min första ingivelse var att aldrig mer gå till den sidan och att de just förlorat något fantastiskt bra – mig. Men som du skriver, vill man verkligen ha ett visst arbete är det trots allt värt besväret. Dagen efter registrerade jag mitt CV trots allt.

  ”Att göra ansökan enkel och få fler kandidater med en oattraktiv personlighet eller göra den krångligare och få färre kandidater med erfarenhet och nystartspotential?” Krångliga ansökningsformulär sållar bort en del, och det är bra. Ibland känns det som om jag missförstått rekryteringsprocessen. Det verkar som om vissa företag och rekryteringsansvariga vill ha en luddig kravbeskrivning för att locka till sig väldigt många sökanden. Vad blir vinsten med det, förutom fler debiteringsbara timmar för de konsulter som sållar bland alla hundratals ansökningar?

 5. Henrik skriver:

  Det finns ju vissa bemaningsföretags sidor som man nästan blir mörkrädd när man väl ska registrera sig. Det känns på något viss som en onödig process att man ska behöva fylla i hela sitt cv manuellt när man redan har det fördigskrivet på datorn, varför inte bara ha en flik där det går att ladda upp CV och personligt brev. Oftast är det inte nog med att fylla i CV utan det är en massa andra upgifter som ska fyllas i på 10 olika sidor. Tycker helt klart att det ska vara så enkelt som möjligt att registrera sig och söka ett jobb!

Lämna ett svar

Netigate

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!

Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser