För de flesta av oss har sommaren inneburit ett välkommet avbrott i rutinen och välbehövlig vila. Denhär veckan är många tillbaka på jobbet eller ska strax börja ännu en termin av studier.  Samtidigt som vi med visst vemod vi lämnar sommaren bakom oss innebär ju hösten också en nystart, början på ett nytt arbetsår.  

Hösten innebär för min egen del flera nya aktiviteter, bland annat börjar jag blogga här på HR Sverige. Det känns spännande, kul och inspirerande samtidigt som det också är med en aning nervositet jag tar mig an detta.  

Förra veckan läste jag i en dagstidning om några barn som precis ska börja första klass. Och jag känner igen mig. Spännande, pirrigt och kanske lite läskigt är ord som används för att beskriva skolstarten. Läraren har också fjärilar i magen, men säger att det är som det ska vara. (DN Insidan 13/8)

Visst vill man väl ha den där nybörjarkänslan som barnen har, helst varje dag när man går till jobbet? Känslan av nyfikenhet och förväntan.  Öppenhet, intresse, vilja att utvecklas och lära sig nytt. Att känna lust och engagemang. Att veta att man inte kan allt, men ha tillit till att man kommer att klara det.

Vad är du nyfiken på i höst? Vad väntar du dig av det kommande arbetsåret? Vilka möjligheter har du att lära dig något nytt i höst? Hur kan du ta vara på möjligheterna till utveckling? Vad väcker engagemanget hos dig?  Vad skapar lust? Hur kan du göra ändringar i din arbetsdag för att skapa mer av det som ger lust och engagemang? Vad har du föresatt dig att klara?

Fös oss som i vårt arbete ständigt möter människor är känslan av nyfikenhet, öppenhet och intresse avgörande. Vi behöver ständigt öva vår förmåga att vara öppna och utan förutfattade meningar ta till oss det som andra förmedlar, vare sig vi möter dem i en anställningsintervju, i ett rehabsamtal eller i något annat sammanhang.  Att göra något som om det var första gången även om man har gjort något många gånger kan vara ett bra knep för att få ett nytt perspektiv och hjälpa oss att se saker på ett nytt sätt.

För min egen del har det senaste året inneburit mycket som varit nytt på riktigt. Efter drygt 20 år av fasta anställningar har jag blivit egenföretagare. Jag har vidgat mig från mitt tidigare yrke att jobba med HR på HR-avdelning, till att dessutom bli utomstående samtalspartner och coach till enskilda chefer och medarbetare.  

En av mina ambitioner inför den kommande hösten är att under det kommande arbetsåret ta tillvara alla möjligheter att göra nya och gamla uppgifter med känsla som en nybörjare .  I och med detta inlägg har en av höstens nybörjaraktiviteter börjat för min del.  Förhoppningsvis kommer även du att i något avseende få vara nybörjare i höst!