Twitter? Vad är det? Är det värt att lägga tid på?
Enligt Wikipedia är ”Twitter (av engelskan – kvitter, kvittra) är en social nätverkssida och mikroblogg som möjliggör för användare att uppdatera sin webbdagbok och läsa andras uppdateringar (betecknas tweets), vilka består av textinlägg om högst 140 tecken.

Allt du behöver för att komma igång och Twittra är att du gratis anmäler dig på hemsidan sen är du redo! Skulle du behöva vägledning rekommenderar jag ett besök på TkJ och hans Twitter-guide även socialmedias.se har ett par bra infosidor om Twitter som t.ex ”Vad är egentligen Twitter” och ”5 steg för fler Twitter-followers”.

Hur många är det då som Twittrar? Här finns ingen officiell statistik men Mattias Boström på Piratförlaget (som är väldigt aktiva på Twitter) har gjort en uträkning som visar på att bara ca 20 000 svenskar Twittrar vilket en övervägande majoritet tycker verkar rimligt.

Så varför ska man då Twittra? Om bara 20 000 personer gör det? För egen del handlar det om kontaktskapande, ta del av nyhetsflöde och information. Henrik Ladström beskriver det hela rätt bra i sin senaste bloggpost ”Ett bättre liv med sociala medier

En majoritet av de som finns på Twitter är verksamma inom PR/marknadsföring/socialmedier-gurs eller är politiker. (Om vi nu ska generalisera grovt) men det börjar dyka upp människor från HR-sfären med. Inspirerad av Steve Boses ”Your first 100 HR Twitter follows” har jag nedan försökt sammanställa en lista på svenska Twittrare som är relaterade till HR-yrket, #hrsvpt helt enkelt!

@jsundlo – Är jag själv. HR-student och Webb 2.0/Sociala medier-romantiker. Påväg att bli specialist på framför allt LinkedIn.

@MizunoLnrt – Personalchef och nytänkare. Mig veterligen Sveriges enda twittrande personalchef.

@MalinStridh & @VEinestedt – HR-studenter från Linköping som skriver uppsats om rekrytering via sociala medier

@giselaj – Enligt egen utsago ”beteendevetare, skeptiker, web 2.0-evangelist & allmän nörd. anordnar tedxbromma på temat jobb 2.0.” Driver också webbsidan mindspark.se samt är admin här på HR Sverige.

@ahnlund – Driver hrbloggen.se

@letrangere – Snart färdigbakad HR-student & HR Sverige-admin.

@ladstrom – Hjälper folk att kommunicera

@lisa_carlsson – Tipsar om

@parpih – Informatör på arbetsmiljöföreningen Prevent

@Rynge – Personal Branding expert

@doldajobb – Personerna (personen?) bakom doldajobb.se

@arbetslivet – Maria Kullberg som driver bloggen arbetslivet.se

@mcstenberg – Blivande HR-medarbetare

@Kommunchef – Katrineholms kommunchef som på ett föredömligt sätt både Twittrar och bloggar.

@ursulajarl – Driver jarlhr.se

@JohanLange -Konsult inom framförallt Lean.

@tysklind – HR Sverige medlem och enligt egen utsago ”Partner, Certus Executives, specialist in Executive Interim Management & Executive Search”

@BjornCollander – Nybakad HR-akademiker från Stockholm.

Listan är långt ifrån komplett och det är fritt fram att lägga till namn via kommentarer. (Detsamma gäller om du av någon orsak skulle vilja bli borttagen)