Hemarbete efter covid – hur kommer det se ut?

Vi gjorde en sammanställning av hur medarbetare och arbetsgivare ser på framtidens arbetsliv och framtiden för hemarbetet och hur det kan komma att se ut efter covid. Kommer vi vilja jobba hemifrån bara? Kommer alla gå tillbaka kontoret? Vill folk gå tillbaka till kontoret? Det är dessa frågor och tankar vi tar upp i videon ovan.

Men för att sammanfatta det; det är framförallt sex studier som ligger tillgrunden för de slutsatser som dras.

De sex studierna tittar på hur folk upplever arbetet, hur det funkat att arbeta hemifrån och hur de ser på en återgång till arbetet.

Vad kan vi då dra för slutsatser av hur hemarbete efter covid kommer se ut?

  • Produktiviteten är bibehållen
  • De flesta vill inte jobba 100% från kontoret.
  • De flesta vill in heller jobba 100% hemifrån
  • Folk är ute efter flexibilitet och möjlighet att kunna välja själva.

För oss som arbetar inom HR är det bara ett medskick som ges – att redan nu börjar planera för hur Er arbetsplats kommer se ut efter att vi får lov att börja ses igen. Över en natt slängdes vi in i ett påtvingat arbete hemifrån och låt oss inte göra om samma sak när vi nu sakta men säkert kommer få börja återgå till att ses.

Vi behöver helt enkelt planera för hur vi vill att våra arbetsplatser ska se ut och fungera. Det brukar vi göra mest hela tiden men nu är det så tydligt i dessa studier att det finns en skillnad på vad arbetstagarna har för förväntan jämfört med vad vi som arbetsgivare tänker oss. Kan vi tidigt sätta rätt förväntan kring hemarbete så kommer vi kort och gott ha bättre förutsättningar att lyckas med vad än det är vår organisation vill lyckas med.

Här ser du webinaret.

De sex studierna som det hänvisas till;

PwC

Global WorkPlace Analytics 

Pew Social

Forbes

Eurofound

Netigate