Om du säger samma sak tillräckligt länge så kommer du förr eller senare ha rätt.

Vi har pratat länge om hur Facebook kan spela en roll i ditt rekryteringsarbete och hela tiden förutspått att de förr eller senare kommer ge sig in på marknaden kring jobbannonser. En marknad som dominerats av LinkedIn de senaste åren. Och som sagt, om du säger en sak tillräckligt länge så får du förr eller senare rätt. Och i förra veckan kom så nyheten att Facebook Jobs rullas ut i Sverige.

Att det sker är utifrån ett affärsperspektiv inte så konstigt eftersom det finns stora pengar att tjäna på jobbannonser. Att det dröjt såhär länge innan Facebook ger sig in i leken är däremot lite mer förvånande men nu är det här.

Det ska sägas att det har gått att publicera jobb och ha olika lösningar för att publicera sina jobb på Facebook tidigare men att det nu blir en produkt från Facebook gissar vi innebär att det kommer bli en produkt Facebook fokuserar på och lyfter fram för oss medlemmar, likt det gjort med Marketplace som är tänkt att utmana Blocket.

Om frågan kring varför du överhuvudtaget ska synas på Facebook kvarstår för dig, lämna en kommentar så ska vi förklara det.

En viktig sak att notera är att det än så länge saknas en koppling till rekryteringssystem och att alla ansökningar hanteras via Facebook. Har du stora volymer av ansökningar är det kanske inte ett lämpligt medium att använda sig av än.

 

Publicera ett jobb på Facebook

Hur drar du då nytta av den nya funktionen? Det kräver att du har en Facebook-sida. Surfar därefter in till facebook.com/jobs och klicka på ”Publicera ett jobbinlägg”. Följ instruktionerna som känns igen om du tidigare publicerat jobb på i princip vilken site som helst annars.

Annonsen kommer sedan synas på din sida, i nyhetsflödet, på jobbsidan och på marketplace. Du kan med fördel lägga till en liten annonsbudget på jobb som traditionellt är svåra att tillsätta och då dra nytta av Facebooks annonsverktyg (som vi tycker är delvis lite läskig och delvis fantastisk).

Svårare än så är det inte! Som kandidat söker du jobbet direkt via Facebook – enkelt och smidigt för kandidaten men som sagt, det saknas koppling till rekryteringssystem än så länge vilket gör att du behöver lägga en del tid på att hantera ansökningarna i Facebook.

Skulle du kunna tänka dig att använda Facebook Jobs för att hitta personal?