Jag fortsätter att sticka ut hakan på temat flexibilitet och arbetstider. Om du får frågan var och när du får som mest gjort, blir svaret då att du är som mest effektiv på kontoret mellan kl. 8-17? Det har visat sig att de flesta svarar både med rum och tid, det vill säga exempelvis hemma, på ett café eller på tåget om man pendlar, men också på helgen, tidigt på morgonen innan kollegorna kommit eller på kvällen när alla gått hem. Det handlar om att få arbeta ostört, det är ofta då man får mycket gjort. Att bli avbruten när man arbetar går att jämföra med att bli väckt när man sover, hörde jag en föreläsare säga. Jämförelsen är intressant och betyder att det tar lång tid för oss att fortsätta där vi var om någon kollega kommer och frågar oss något eller vi måste springa iväg till ett möte. Det finns de arbetsgivare som tror att sociala medier stör arbetet och därför blockerar sajterna. Det är dock en stor skillnad på att bli störd av någon annan eller att själv välja att ta en paus och fika eller surfa in på sociala medier. Lite som att vakna av sig själv eller att bli väckt alltså. Likaså är chefer oroliga för att medarbetare som arbetar hemma ska distraheras av tv:n eller tvättmaskinen. Det är samma sak där, vi väljer själva när vi tar en paus och tittar på nyheterna, men när vi arbetar så gör vi det utan att bli avbrutna vilket är en enorm skillnad mot att till exempel sitta i ett landskap där det hela tiden händer saker. De största tidstjuvarna är, enligt forskning, möten och chefer (!) som splittrar vår arbetsdag och vårt fokus. Nu säger jag naturligtvis inte att alla ska sitta hemma och arbeta, för vi behöver både möten och interaktion med andra. Jag tror bara på lite mer flexibilitet i arbetslivet. Föreläsaren jag lyssnade på som gav mig inspirationen till detta inlägg kom däremot med några konkreta tips vi kan ta till för att bli lite mindre störda på jobbet:

  • Inför en förmiddag eller eftermiddag en gång i månaden (till exempel den första torsdagen i månaden) för hela kontoret då ingen boka in möten, så att alla får 4 timmars oavbrutet arbete. Hur ofta händer det dig?
  • Använd mail och chat som alternativ ibland istället för att störa kollegorna i närheten, så kan de själva välja när de vill ta en paus och läsa din fråga.
  • Ställ in eller hoppa över ett möte då och då  och se att det faktiskt gick bra ändå, trots att du inte var där.
  • Pröva att sätta dig på ett café ibland och göra allt det där du aldrig hinner annars.
    Och till er chefer som är oroliga att era medarbetare blir distraherade av att arbeta hemma, titta på leveransen efteråt och tänk på vad de hade åstadkommit under samma tid på kontoret som en jämförelse.