Det här är en intervju tidigare publicerad i tidningen Personalaktuellt 2009. 

– Det här är mitt tuffaste jobb hittills utan jämförelse, säger Paolo Björkman, 36 år och personalchef på Relacom i Sverige. Organisationen är komplex, kraven höga och arbetstimmarna många. Företaget har också drabbats hårt i lågkonjunkturen.

Mina små barn är räddningen, säger han.

I februari 2009 kom kallduschen. Nättjänstleverantören Relacom med närmare 3 000 anställda, som till stor del består av servicetekniker som servar nät, upptäckte att de hade tappat stora volymer. Sedan dess har cirka 480 personer sagts upp, både tekniker och administrativ personal.

– Just nu står vi inför samma utmaningar som många andra bolag och det är att ingjuta hopp under den här lågkonjunkturen. Vi får inte ge oss, nu gäller det att kämpa på – mer än någonsin, säger Paolo Björkman, personalchef på Relacom i Sverige som har 200 kontor i landet.

Tillsammans med fem HR-konsulter som sitter strategiskt utplacerade har han lett avvecklingsprocessen.

Vilket stöd får cheferna?

– Mycket och bra information. Vi har regelbundna telefonmöten och HR-konsulterna, som sitter i ledningsgrupperna, går igenom allt som är nytt. Men det handlar inte om att ta över chefsrollen, i slutänden står cheferna själva framför sina tekniker och då är det viktigt att de känner sig trygga i sitt ledarskap och har fått rätt information.

Med ett förflutet i det militära som yrkesofficer och en utlandstjänstgöring i Bosnien 1998, där ledarskapet sattes på prov dygnet runt, vet Paolo Björkman hur viktigt det är med ett tydligt och bra ledarskap.

– Jag har en förkärlek till ledarskap. Om någon skulle tvinga mig att jobba med en sak skulle det vara det, säger han.

Han gillar att stötta, coacha och att vara bollplank. Det är då han känner att han gör verklig nytta.

Och ledarskapet har satts på prov på Relacom. Sedan ägarbytet för fyra år sedan, då riskkapitalisten Altor tog över från Flextronic Services, startade en förändringsprocess som fortfarande pågår. De har bland annat inneburit en viss omsättning på ledande poster.

– I dag måste vi vara så otroligt säljande mot alla kunder, serviceinriktade och stå på tå hela tiden. Vi är utsatta för en enorm konkurrens som kräver modiga, tydliga och effektiva chefer.

Vad gör ni mer för cheferna?

– Vi har en plan för hur vi bygger upp våra chefer. Alla har gått igenom en grundutbildning på sju dagar där inriktningen har varit situationsanpassat ledarskap. När de nu har en gemensam grund att stå på är nästa steg individuella utbildningar. En chef kan behöva mer konflikthantering och presentationsteknik och en annan mer kunskap om ekonomi och självkännedom.

Har ni kunnat se några positiva effekter av ledarinsatserna?

– Det jag vet att man har greppat är att kunna agera på olika sätt i olika situationer. Jag tror att vi har ökat spännvidden i ledarskapet och fått upp deras ögon för att det finns olika sätt att hantera situationer. Att det till exempel inte alltid går att styra med hela handen, eller vara coachande när medarbetaren behöver tydliga direktiv.

Paolo Björkman var 26 år när han fick sitt första personalchefsjobb på Manpower.

– Just då var det populärt att anställa officerare i näringslivet och det var lätt att få jobb.

Han tror att han fick jobbet för att han var drivande och hade en bra ledarskapsutbildning. Men något om HR kunde han inte.

– Jag kunde noll om arbetsrätt och HR-processer. Men Manpower hade extremt uppstyrda processer och de tyckte väl att officersutbildningen var en bra grund att stå på.

Hade du någon koll på vad HR-jobbet skulle innebära?

– Nej, och hade jag haft det hade jag nog aldrig vågat gå över. Jag gick in i någon sorts falsk trygghet ”Hur svårt kan det vara egentligen?”.

I dag är han mycket mer ödmjuk. När han till exempel fick erbjudandet att ta över personalchefsrollen på Relacom hösten 2008, från att ha varit HR-konsult i företaget, funderade han länge innan han tackade ja.

– Jag kan känna en oerhörd respekt för att ju mer man lär sig och ju mer ansvar man får desto mer inser man hur mycket man har att lära, säger han.

 

Hur ser du på din roll som personalchef?

– Det här är det tuffaste jobbet jag har haft hittills utan jämförelse. Jag är på en nivå som jag aldrig har varit tidigare och sitter i Sverigeledningen där kraven är väldigt höga och arbetstimmarna många. Det är en komplex organisation med många teknikinriktningar, avtal och ibland tuffa diskussioner med facket.

 

Hur klarar du av balansen i ditt liv?

– Ja, det kan man fråga sig. Jag tar verkligen ett år i taget och har alltid gjort det. Jag kan inte gå och tänka varje dag om det är bra eller dåligt, utan gör en utvärdering när året är slut. Räddningen är nog mina små barn, det går inte att jobba när jag är hemma. Jag har svårt att tänka mig att jag ska göra något annat den närmaste tiden, det här är ett roligt jobb.

 

Namn: Paolo Björkman.

Ålder: 36 år.

Bor: i Vallentuna utanför Stockholm.

Jobbar som: personalchef på Relacom i Sverige.

Började sin karriär: som yrkesofficer på Livgardet.

Familj: fru som också arbetar med personalfrågor och två barn, fyra och sex år.

Fritid: familjen och golf. ”Försöker hinna resa, men det lyckas inte så bra.”

Trivs som bäst: ”i förändringar och utveckling, det måste skruvas och vändas lite på, allt för att få ut det maximala. När det kommer till förvaltning har jag nästan alltid slutat mina jobb.”