ATS. Rekryteringssystem. CV-hanteringsprogram. Kärt barn har många namn. Eller kärt och kärt. Jag har ännu inte träffat den person som lovprisat sitt rekryteringssystem. Varför är det så?

Här är min teori. Vi är dåliga kravställare.

Av någon anledning har vi svårt att få ned vad vi vill ha ut av ett rekryteringssystem och hur det faktisk kan hjälpa oss som rekryterar. Och eftersom det är lättare att skylla på systemet så gör vi det. Menar jag då att alla rekryteringssystem egentligen är bra? Nej inte alls men jag menar att vi som använder dem sällan har satt oss ner och tänkt igenom hur vår rekryteringsprocess egentligen ser ut och hur vi skulle vilja göra den. Skulle vi göra det skulle vi kunna utforma en ordentlig kravspecifikation och forma systemet därefter. Eller hitta det som bäst matchar våra behov.

Några som verkar ha gjort precis det här är Zappos. Jag uppmanar dig verkligen att söka jobb hos Zappos för det är en upplevelse. Dom har snurrat runt begreppet rekrytering och funderat på hur man kan göra det annorlunda och därefter byggt ett system som löser deras behov men också lämnar kandidaten med en upplevelse som slår det mesta jag har sett tidigare. Att inte testa att söka jobb via Zappos rekryteringslösning är i det närmaste att betrakta som tjänstefel om du arbetar med rekrytering, så annorlunda är det.

Kanske är det början på något nytt eller så fallerar Zappos test men det är befriande att se någon ta sig an problematiken på ett annorlunda sätt. Vi andra får väl fortsätta klaga på våra rekryteringssystem.

(Eller kolla in TeamTailor eller Ponty men i den frågan är jag lite partisk, det är kompisar som driver bolagen.)