Framtidens friskvård.

Annelie bloggade för ett par veckor sedan om friskvård och att tänka utanför den traditionella friskvårdsboxen. Eftersom jag på senare tid gått och blivit lite intresserad av träning och dessutom bytt jobb så tänkte jag dela med mig av vad jag tror är ett vinnande koncept för friskvård. För det känns som om när jag diskuterar med mina vänner inom HR att det ser lite olika ut på hur man ser på friskvård på arbetsplatser och så sent som för två veckor sedan släpptes också en studie som ifrågasätter om friskvården har något egentligt påslag på sista raden för företag.

Men jag tror friskvård är bra – men inte som bidrag. Istället tror jag på modellen som vi har där jag arbetar nu. Vilket är mer aktivitetsbaserat. Som te.x förra tisdagen när det kom två löpcoacher från Runday till kontoret och tar med dem som vill ut på en löprunda. Eller att man har hyrt salar för innebandy eller att det finns möjlighet att träna kickboxning eller köra yoga. Helt enkelt att det händer något konkret och inte bara att man får en summa pengar att lägga på ett gymkort som man kanske inte utnyttjar. Förutom att det leder till konkret träning så har det också den fina sidoeffekten av att det sammanför folk från olika avdelningar. Jag tror det är framtidens friskvårdsbidrag! Vad tror du?

Johannes Sundlo

Arbetar som HR Business Partner. Ansvarig för bloggen här på HR Sverige.

3 Responses to “Framtidens friskvård.”

 1. adjansson skriver:

  Gillart!

  Har aldrig sett några övervägande förändringar där en finansiell motionspeng bidragit till att få igång andra än de som redan tränar. Där jag arbetar idag har vi årliga aktiviteter och ett generöst motionsbidrag och vi följer upp våra anställdas hälsa i årliga kontroller.

  Jag är av uppfattningen att det som hjälper är när man har anställda om spontant drar med sig kollegor på en lunchjogg, eller promenad, eller simning, etc. De bidrar till ett socialt engagemang på ett sätt som en företagsaktivitet sällan gör. Är aktiviteten speciell, skapar den lite av en happening som man vill vara med på så tror jag att det kan bidra… Årets aktivitet som vi inte riktar till alla ursinningslöst, utan istället gör för att skapa engagemang är Göteborgsvarvets stafettlopp, där initialt 2 lag nu har blivit 5 lag för att fler och fler vill vara med den dagen och naturligtvis försöka läxa upp en och annan kollega! Skall bli intressant att följa upp om det leder till att några fler fastnar i mer regelbunden motion, men jag ser det som mer sannolikt.

  /Anders

 2. agneshallen skriver:

  Hej Johannes!

  Jag tror starkt på detta. I dagens onekligen uppdaterade vardag där umgängen allt mer digitaliseras känns det inte mer än ypperligt att sammanföra arbetskollegorna på jobbet och utföra fysiska aktiviteter. Bra initiativ!

 3. Annelie Berntsson Annelie_Isabell skriver:

  Precis så vi måste jobba Johannes. I mindre företag går det bra, på större måste man nog ha en organisation typ som inspiratörer som kan peppa folk genom att dra igång saker och genom att själva vara engagerade, smittar det av sig. Ett gäng som har lätt att få med sig andra.

  Lite som att den informella ledaren är den som alla lyssnar på. Om du förstår vad jag menar…

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!