Så har de första arbetsveckorna på det nya året passerat revy! För många brukar detta innebära löften om förändringar, nya upplevelser och nya mål. Om man skulle inventera Sveriges samlade löfteslistor tror jag att man skulle hitta ”nytt jobb” på väldigt många listor. Att mentalt ta steget mot nytt jobb är också att ta steget till förändring. Det är en ganska lång resa mellan att skriva ner sina mål på en lista för att sen förverkliga dem. Om man beslutat sig för att genomföra den förändringen finns det några viktiga saker att tänka på, innan man trycker på knappen.

– Se till att du verkligen går Till något och inte Från något! Med detta menar jag helt enkelt att du måste våga invänta rätt jobb. Många vantrivs så mycket att det mesta som inte är det befintliga verkar bättre. Våga vara kall och gör hemläxan ordentligt.

– Se till att ta reda på vad du vill göra! Har du ställt in siktet på ett specifikt jobb eller är det ett speciellt företag som lockar? Det är en viktig fråga att ha svaret på. Om man inte vet vad man vill göra hur ska man då kunna ge 100 % för att nå sitt mål?

– Se till att uppdatera ditt CV, gå igenom hur det är designat och plocka fram vad du uträttat. I väldigt många CV står det endast exempel på arbetsuppgifter som genomförts men det står inte vad resultatet blev. Det mest intressanta är vad man har uträttat, vad har producerats, har detta ökat produktiviteten – kort och gott, vad blev resultatet av det du genomförde. Inom försäljning nämns 2 vanliga säljprofiler, egenskapssäljare och säljare som pratar kundnytta. Egenskaperna i detta fallet är arbetsuppgifterna och kundnyttan i ett CV motsvaras av resultatet, d v s det som uppnåtts.

– När du vet vad du vill göra, se till att göra ditt personliga brev riktat för det jobb du vill ha. Ett allmängiltigt personligt brev kommer aldrig att bli lika uppskattat som ett där motparten träffas rakt i hjärtat. Den som läser det personliga brevet är också en människa. Med andra ord kommer den personen att bli både nyfiken, intresserad och berörd av någon som har lagt ner extra jobb på att söka just detta jobbet. Många arbetsgivare idag pratar attityd, engagemang och inställning, se till att lägga ner den tid som krävs för att nå fram. Den energi du investerar kommer du ha tillbaka när den adresserade läser det du skrivit.

– Gör bolagets hemläxa ordentligt. En person som kliver in påläst på en intervju, har alltid ett övertag. Visa att du är intresserad av just detta jobbet. En person som mer pratar om att få ett jobb kommer i samtliga fall förlora mot någon som verkligen visar en passion för just detta specifika jobbet! Tänk dig att du sitter över en middag och diskuterar, hur får du personen intresserad av det du säger? Om du är intressant, påläst och visar vad du kan tillföra kommer de flesta arbetsgivare att bli intresserade.

Att söka jobb är i sig ett jobb. Det finns inga shortcuts, utan det krävs hårt arbete att få sitt drömjobb! När man ser intervjuer med framgångsrika idrottsmän på TV, finns det en gemensam nämnare – inställningen! Oavsett hur mycket talang de än har krävs det hårt jobb. Investera tid, energi och kraft i allt som rör ditt jobbsökande, det kommer betala sig. Att skicka iväg ansökningar på måfå kommer aldrig bli en vinnare över tid. Att hitta rätt jobb är att investera i sitt eget liv. Finns det någon bättre investering än att göra det i sig själv?

Om du har lovat dig själv att 2011 ska bli året, ge dig då själv riktigt bra förutsättningar!  Jag säger som Nikes gamla slogan – Just Do it!