Har det stora nöjet att dels delta men också föreläsa själv på konferensen iRecruit i Amsterdam nu idag och imorgon. Såhär efter första dagen är det på sin plats att summera den tycker jag. Och ska man börja någonstans är det att det är lite som Webbdagarna är hemma i Sverige. Mycket folk, mycket som pågår och mycket online. (Även om jag måste säga att Webbdagarna faktiskt har en snyggare inramning.) Ämnena har varit fantastiska för en annan som verkligen gillar rekrytering och då framförallt rekrytering på nya och innovativa sätt.

Först ut imorse var Scott Pitasky och John Viastelica. Den första från Microsoft, den andra från Recruiting Toolbox. Deras snack handlade mycket om att inte vara en hamster. Inte bokstavligt talat såklart men att inte bara springa runt i hjulet utan emellanåt fråga sig vad man gör. Dom körde b.la en klassisk ”fyrfältare” och menade på att du behöver egentligen bara vara duktig på att rekrytera dom du har svårast att rekrytera. Intressant!

 En annan intressant utläggning, som vi faktiskt delvis pratar om där jag jobbar, är att skapa personas. Dvs med vem du kommunicerar och vem du tänker dig rekrytera. Det senare har sina brister tycker jag eftersom det kan innebära att du låser dig mycket för att hitta en specifik person men i övrigt – intressant!

Därefter dags för lite mobilsnack! Och inte så lite heller. Satt förstenad i fyra timmar nästan och lyssnade på mobila rekryteringstrender. Att det är ”the next big thing” råder det absolut inga tvivel om. En hel del data, ett riktigt bra case från Pepsico och massa insikter.  När Pepsico lanserade en webb som hanterade att ta emot ansökningar via mobilen ökade frekvensen mobilansökningar med 800% på en månad! Jag är rätt övertygad om att vi kommer få se brutalt många mobilarekryteringslösningar inom en snar framtid och det är, när man tänker efter, inte så konstigt. En av föreläsarna gjorde ett test. Alla som hade en smartphone på sig just nu fick ställa sig upp. Alla ställde sig upp. ”Ni som inte kollar internet via telefonen i sängen, sätt er ner.” Två satte sig ned. Det säger något om hur mycket vi använder våra telefoner idag, speciellt i Sverige. Vi är ett av de länder med högst smartphone penetration i världen. 51% av befolkningen har en smartphone idag. Vill du ha mer stats och intel om mobila grejer – spana in mobiledave.me.

I pauserna har jag försökte snacka med alla leverantörer som ställer ut. HireVue ska ni kolla in. Zartis är ett annat coolt företag på väg upp.

På ett sätt är jag lättad efter dagen. Vi är inte så långt efter i Sverige trots allt. Visst, vi är inte i närheten lika sociala medie-anpassade som resten av Europa/USA är när det gäller rekrytering men vi är sakta påväg ditåt i alla fall och faktum är att det känns hoppfullt. För i alla fall Europa är inte så långt före. Men vi skulle behöva ett event som iRecruit i Sverige. Tills dess är min varmaste rekommendation att du besöker iRecruit eller deras stora syskon HR Tech. Det är, i alla fall baserat på dagens program, helt klart värt en resa till Amsterdam och jag vågar nästan garantera att du kommer få mer ut av att åka ner hit än att gå på valfritt HR-event i Sverige. Se så. Chefen går snart på semester och är på gott humör, boka in det redan nu.