Ifjol vid denna tid försökte jag se in i framtiden för att utröna hur HR skulle utvecklas 2011. Hur blev det då? Nedan hittar du de punkter jag trodde skulle bli verklighet och en liten kommentar om hur utfallet verkligen blev.

 

– HR goes online. En inte helt otippad punkt kanske. För er som hängt med på HR Sverige-bloggen ett tag vet att jag har tjatat om att få ut HR i sociala medier ett tag. Vi har sett ett par goda exempel och försök från olika företag där jag tror att HR haft ett finger med i spelet. Mer av den varan tack!

2011: Delvis har detta infriats. Vi har sett en klar ökning av HR-twittrare vilket är väldigt roligt! Taggen #hrsve har etablerats sig som en stabil och använd tagg för HR-relaterade frågor under 2011. I september började vi aktivt mäta #hrsve för att se hur många inlägg som görs och vi kan konstatera att 5535 tweets skrivits och taggats med #hrsve. Imponerande med tanke på att när vi startade HR Sverige för två år sedan fanns det med lite god vilja en eller två inom vårt område som twittrade. En bidragande orsak till taggens etablerande är att det varje onsdag görs cirka 400-500 inlägg om HR i ”HR-timmen”.

Jag kan inte svära på att närvaron bland företag och då speciellt HR-funktionen på företag har ökat på LinkedIn men känslan man får när man klickar sig runt på LinkedIn är att det börjar bli allmänt vedertaget att du som HR-person skall ha en LinkedIn-profil. Vi märker det inte minst på att vår grupp på LinkedIn, HR Sweden ökar i popularitet och nu är nästan lika stor som HR Sverige och den klart största svenska HR-gruppen på LinkedIn.

Sammantaget vill jag säga att HR i en allt högre grad använder sig av internet men att det i höggrad är individer och inte företag som är ute på internet fortfarande.

 

– CVt försvinner. Nu drömmer jag men såhär på de sista skälvande timmarna av 2010 tillåter jag mig att göra det. Tänk så fint med en molnbaserad CV-tjänst. Ett The Pirate Bay för CVn. LinkedIn är det närmsta vi kommer det idag.

Ett önsketänkande, helt klart men faktum är att vi börjar närma oss detta. Initiativ som Thesocialcv ifrågasätter det traditionella CV:t och utmanar föreställningen om att vi behöver ett, fast och strukturerat CV.

– Chefer rekryteras på basis av chefskompetens. Duktiga ekonomer och ingenjörer har länge blivit chefer just för att det var duktiga ekonomer eller duktiga ingenjörer. 2011 blir året då chefer rekryteras på samma bas som alla andra. Det vill säga att den som är mest kompetent får jobbet. Varför plocka bort sin bästa ingenjör från verksamheten? Bättre då att lyfta upp folk med gedigen kompetens om grupper och att leda och fördela arbete.

Nej. Det här blev det inget av. Inte mig veterligen i alla fall. Det är business as usuall och folk rekryterar fortfarande alldeles för mycket med magkänslan.

– HR lever rövare. Under 2011 kommer vi få se HR-chefer uttala sig i media betydligt mer. HR-chefen vågar ta plats, tror på sin kompetens och värdesätter den själv. Kontroversiella utspel, öppet ifrågasättande och intensiva debatter mellan olika läger för hela yrket framåt.

Visst har vi tagit lite mer plats, HR-timmen är ett bra exempel och en bra start på det men vi kan göra mer. Och om jag får önska mig en sak  på den här listan är det detta jag hade velat se. Att vi tog ännu mer plats. Att vi tog för oss. Att vi berättade vilka vi är. Men det kommer ju ett 2012 också.