Jag satt och gick igenom de stora rekryteringsbolagens annonser igår. Inser snabbt att jag måste få en hel massa skit under naglarna innan jag ens kan ge mig på att söka de där häftiga jobben som jag mest av allt vill ha. Blir lite nedstämd. Räcker det inte med att vara awsome? Räcker det inte med att ha en massa bra idéer?

Talent Management handlar i grund om botten om det som allt HRM-arbete handlar om. Att attrahera, behålla och utveckla rätt personal. Problematiken som jag ser det är att företag inte i så stor utsträckning tar tillvara på de blivande talanger som årligen strömmar ut från Sveriges Universitet och Högskolor. I det här inlägget vill jag slå ett slag för den kompetens som finns i oss studenter, den kompetens som företag kan ta vara på. Bara man gör det på rätt sätt.

Så här kommer några snabba kom ihåg punkter:

1)Rekrytera för framtiden och för bolagets utveckling: Hire for attitude, train for skill. Vad man än säger så ligger det något i det uttrycket. Man måste våga tänka stort och satsa. Självgående, utvecklingshungriga, kunskapstörstiga medarbetare är väl varje chefs dröm? De flesta studenter har dessa egenskaper inneboende från dag ett på Universitetet. Det gäller bara för företagen att vara där det händer.

2) Kom ihåg att talanger odlar man: Talanger tillverkas inte på löpande band. Talanger utvecklas. Det finns aldrig en färdigproducerad lösning. Men genom att tidigt erbjuda möjligheter och lägga upp utvecklingsplaner reducerar risken att en potentiell talang överger företaget. Så tänk på det nästa gång du ska anställa en student. Att redan vaska fram guldkornen under studietiden för att sedan knyta dem till företaget anser jag vara det mest geniala ett företag kan göra. Oavsett vilken typ av arbete vi talar om. För kom ihåg att talanger utvecklas i företagets alla skikt.

3) Gå på magkänslan: Utbildningen säger inte allt om en person, inte heller hur länge man har varit ute i arbetslivet. Det inneboende drivet, en passion för det man gör och en vilja att hela tiden utvecklas anser jag väga minst lika tungt som en examen. När jag en gång i framtiden ska arbeta med rekrytering och talangutveckling kommer jag att vilja anställa nya, hungriga människor. Med nya idéer. Blanka blad med ett oerhört driv och ett fokus.