Lite färg på HR?

Jag besökte en av de två HR-dagarna på Berns i Stockholm i förra veckan. Förutom att lyssna till en del intressanta seminarier minglade jag runt bland deltagarna och tog del av reflektioner kring både det ena och det andra inom HR-området. Det var många trevliga HR-representanter där och jag var glad över att få möjligheten att möta andras verkligheter.

Jag träffade bland annat en HR-chef från ett större företag inom den privata sektorn. Hon berättade om sin vardag. När hon frågat mig och fått klart för sig att jag arbetar som konsult frågade hon mig: ”Då kan jag ju konsultera dig med en fråga jag har, nämligen följande: vilken färg är finast?”.

”Jaa”, svarade jag, ”det beror väl på i vilket sammanhang du vill använda den”.   ”Nämen, kom igen nu”, sa hon lite irriterat, ”tala bara om vilken färg som är finast. Du jobbar ju med sådant!” ”Jo, visserligen”, medgav jag, ”men det finns ju så många olika nyanser och vilken färg som är finast måste ju bero på när du vill använda den och i vilket sammanhang.  Ta t. ex vitt – det är ju en färg som passar bra på sommaren eftersom den reflekterar det varma solljuset. Och varma guldfärger gör sig bra i den sena höstsolen. På vintern känns det skönt att svepa om sig varma röda och svarta nyanser. Så det är helt och hållet en fråga om till vad du vill använda färgen.”

HR-chefen suckade lite och såg modfälld ut. Sen tog hon sats och sade med hopp i rösten: ”Jamen, säg då vilken av färgtillverkarna som är bäst? Det kan väl ändå inte bero på….?”

”Är det viktigt?”, undrade jag. ”Bör du inte snarare ställa dig frågor om vem som kan leverera snabbast, hur prisbilden ser ut, om det finns kompletterande produkter osv…?”

”Nu ger jag upp”, sa HR-chefen. ”Hur ska jag gå tillväga? Jag måste ju bara ha ny färg!”

Jag log lite, tog sedan sats och förklarade hur jag ansåg att hon borde gå vidare:

 • kartlägg till vad och hur mycket färg du behöver
 • finns det gammal färg som måste tas bort?
 • vad är du beredd att betala och för vad?
 • vad är syftet med att måla om? Vad vill du uppnå?
 • hur ska du underhålla färgen så att den inte släpper och blir en dyr investering?
 • vilka ska njuta av den nya färgen?
 • hur ska du få din omgivning att acceptera den nya färgen? Det finns säkert de som var nöjda med den gamla och kanske till och med föredrog den!

Och framförallt – vänta med att välja färg tills hela bilden klarnat av mål och syfte!

Var det någon som trodde att det handlade om färg? Rätt – det gjorde det inte. Utan IT-stöd inom HR-området – ett område som ofta (men förstås inte alltid) kan få den bästa HRchef att tro att lösningen heter system X eller Y. När det i själva verket handlar om att möta sin organisations kommande behov och framtida krav på stöd för HR-arbetet. Det finns en hel del fällor att gå i men å andra sidan också möjligheter att undvika dem om man funderar som i ovanstående analogi.

En av de viktigaste frågorna är alltså: till vad och varför vill du ha ett nytt HR-system?

Åsa Lovén

Konsult. Inom HR. Gillar också att skriva och tala.

4 Responses to “Lite färg på HR?”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Johanna Gustavsson and Pegasus Göteborg, Johannes Sundlo. Johannes Sundlo said: Lite färg på HR? http://bit.ly/brlkDN #hrsverige #hrsv […]

 2. Johanna Gustavsson skriver:

  Intressant inlägg! Att göra en ny investering i form av ett HR-system tror jag skulle kunna bli en åtgärd som utåt sett ser ut som en förändring men som i själva verket inte för verksamheten framåt. Framför mig tänker jag mig då ett scenario där implementeringen inte sker på rätt sätt/tillräckligt. Är det något du har erfarenhet av?

 3. Gillar

  # kartlägg till vad och hur mycket färg du behöver
  # finns det gammal färg som måste tas bort?

  Finns för många exempel på där man dock kartlaggt vad man har idag och sen skaffat ett system som cementerar detta. Att datorisera pappersprocesser är alltför vanligt. Så se efter vad för gammal färg som ska tas bort och vad den ska ersättas med. Du kan bli överraskad över hur mycket annorlunda man kan göra saker med ett bra systemstöd.

 4. Gillar

  # kartlägg till vad och hur mycket färg du behöver
  # finns det gammal färg som måste tas bort?

  Finns för många exempel på där man dock kartlaggt vad man har idag och sen skaffat ett system som cementerar detta. Att datorisera pappersprocesser är alltför vanligt. Så se efter vad för gammal färg som ska tas bort och vad den ska ersättas med. Du kan bli överraskad över hur mycket annorlunda man kan göra saker med ett bra systemstöd.

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!