Vi fortsätter vår sommarbevakning av medlemmarna på HR Sverige. Idag Cecilia Stenberg.

Vem är du?


Jag är en nykläckt personalvetare från Kalmar som spenderat mina senaste 3 år med att studera vid Uppsala universitet. Studietiden har varit en spännande och lärorik berg- och dal-bana med inslag av både tandagnisslan och ångest som glädjeskutt och harmoni. Nu ser jag däremot fram emot inrutade dagar, rutiner och stabilitet. Vissa skräms av de orden efter studietiden men inte jag. Jag är över 30 år nu och mer än redo för att återgå till arbetslivet.

Vad gör du i sommar?


Föga förvånande efter svaret på föregående fråga ska jag spendera sommaren med att arbeta. Då jag själv mest arbetat inom försäljningsbranschen kändes det både roligt och utmanande att få testa en ny bransch – administration!

Över sommaren har jag fått anställning som juristsekreterare. Det mest matnyttiga jag lärt mig hittills är att det är väldigt lätt hänt att förenkla och kanske även nedvärdera andras arbetsuppgifter och kunskap om man inte provat på den specifika positionen. Det var alltså det jag hade gjort med sekreteraryrket – ”Hur svårt kan det vara att svara i telefon?” Nu visade det sig att svara i telefon är ungefär så enkelt som det låter, men att allt annat en sekreterare gör är betydligt mer avancerade grejer. En sekreterare ska på ett mycket motsägelsefullt sätt ha koll på det mesta, förbereda ärenden, fylla på kopiatorer och skrivare med papper och toner, boka tider, ta emot kunder, vara juristen behjälplig med det mesta och ändå samtidigt vara tillgänglig att svara i telefon under kontorets alla öppna timmar.

Att studera vid ett universitet var ingenting i jämförelse!

Planer för hösten?


Till hösten hoppas jag att jag fått anställning som rekryterare eller rekryterarassistent. Samtidigt som jag jobbar i sommar söker jag arbete inom personalvetarbranschen. Att arbeta med rekrytering känns lockande. Jag är bra i personliga möten och har lätt att få andra att känna sig bekväma och avslappnade, vilket känns som en bra merit i frågan om att få folk att svara på de frågor som ställs. Men som ofta i livet blir det inte alltid riktigt som man tänkt sig så det skulle inte alls förvåna mig om jag arbetar med något annat än rekrytering i slutänden. Men det är en bra plan!

Vad är HR-yrkets största utmaning i höst?

Jag gillade absolut Jennie Jensens svar på samma fråga och då menar jag delen om att HR-Jante måste försvinna och vi med personalvetarutbildning måste börja stå upp för att vår kunskap är viktig och framförallt behövs! Vi HR/personalarbetare räknas till de s.k. mjuka värdena vilket retar upp en del medan jag, och många med mig, snarare blir stolt. ”U bet I am!” Jag vill verka för en mjukare syn på anställda eftersom anställda inte är maskiner utan just människor. Människor är mjuka.

Nu kommer jag säkert reta gallfeber på vissa men jag hävdar med bestämdhet att en ekonom/revisor inte hör hemma på en position som personalchef eller liknande. Detta grundar jag i deras övertro på siffror och mätningar. Att det bland 40-talisterna blivit så är för mig inte underligt då utbildningsvalen inte var lika många förr som idagsläget. Men idag finns ju vi – personalvetarna! Vi som kan vända en dåligt fungerande arbetsgrupp till något bättre. Vi som kan lösa gamla konflikter och dåliga organisationskulturer (det där som sägs sitta i väggarna). Vi som kan personal!
Eller vad säger ni?

Du finns ju på Twitter (@mcstenberg) också, varför använder du Twitter?

Varför använder jag Twitter? Tänk att en så enkel fråga kan vara så svår att svara på. Under lång tid var jag negativt inställd mot Twitter och förstod inte riktigt vad jag skulle med något sådant till. För mig räckte det länge med sajter som Facebook och LinkedIn. Efter ett tag var jag inte lika anti mot Twitter längre och jag märkte att fler och fler började använda det. ”Så många människor kan väl inte ha fel?” tänkte jag och började läsa på om varför jag borde ha Twitter, vad jag borde göra med ett sådant konto och hur jag skaffade mig ett.

Jag använder alltså Twitter för att jag är för nyfiken för att INTE använda Twitter.

Sist, ditt bästa sommartips?

Då jag bara har en och en halv veckas semester så blir mitt bästa sommartips att hålla helgerna så fria som möjligt så att de kan göras om till minisemestrar. Själv går jag igång på sol och bad och för det ändamålet tipsar jag självklart om Ölands härliga stränder. Slutligen snor jag SVT:s Andra avenyns avslutning – Glöm dina bekymmer, imorgon kommer nya!

Glad sommar på Er!