Uniform?

Från det militära hämtade industrialisterna mycket inspiration när de byggde sina fabriker och hierarkier. Allt ifrån hur man skulle organisera sig till olika befattningar inom fabriken kopierades. Vi grabbar inordnades i dessa former redan under värnplikten där vi fick lära oss, stå gå och lyda order.

Allt det här har stått i skolans böcker men en sak som slagit mig är att ingen nämner att vi i praktiken går runt i uniform dagarna i ända. Det är mörk kostym med lagom diskret skjorta som tillbehör. Den djärve väljer en liten gällare färg på slipsen. Men om nu gamla strukturer och mönster ritas om, är det inte dags för en uppgradering även på uniformssidan?

Johannes Sundlo

Arbetar som HR Business Partner. Ansvarig för bloggen här på HR Sverige.

2 Responses to “Uniform?”

  1. Lennart skriver:

    Jag håller inte med riktigt, jag tycker dresskoden har ändrats påtagligt, det kan jag se på t.ex. restauranger där även finkrogarna har/får en s.k. blandad publik. Själv bär jag aldrig kostym eller slips på jobbet, mera chinos med tröja o skjorta, sommartid gärna golfpikéer. Men – det klart att det finns mycket kostym kvar här och där, kanske mer i svenska dotterbolag till multinationella företag. Vore kul om fler hörde av sig o berättade om sin ”dress-miljö”!

  2. Kostym på jobbet? Nej det har jag aldrig haft. Den enda uniform jag burit under arbete är M/90 alt. M/87.

Lämna ett svar

Netigate Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!